UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 7

UGOTOWANI
UGOTOWANI

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 7

Trójmiasto zaskoczyło widzów kreatywnością i delikatnością podniebienia. Zachęcamy do testowania przepisów autorstwa uczestników programu „Ugotowani”, a na kolejny odcinek zapraszamy w czwartek 29 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż) oraz 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

UGOTOWANI
UGOTOWANI
Źródło: UGOTOWANI_Moja improwizacja

UGOTOWANI

„Ugotowani”: Moja improwizacja

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
    • 2 jajka
      • 1 opakowanie panierki panko
        • Chilli
          • Sałata rzymska
            • Sałata lodowa
              • Rukola
                • 2 gruszki
                  • Pikantna ser gorgonzola
                    • Oliwa z oliwek pepperoncino
                      • Oliwa z oliwek
                        • Sól
                          • Pieprz
                            • Ocet balsamiczny
                              • Miód pszczeli
                                • 1 cytryna

                                  Sposób przygotowania:

                                  • Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki.
                                    • Każdy kawałek maczamy w jajku, a następnie w panierce panko z dodatkiem chilli.
                                      • Panierowane mięso smażymy na patelni.
                                        • Gruszkę kroimy na ćwiartki
                                          • Kawałki gruszki skrapiamy sokiem z cytryny
                                            • Gruszkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 3 minuty.
                                              • Sałaty rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
                                                • Dodajemy pokrojony w kostkę ser.
                                                  • Usmażonego kurczaka układamy na sałatach.
                                                    • Dekorujemy pieczoną gruszka.
                                                      • Dodajemy odrobinę miodu.
                                                        • Doprawiamy pieprzem i solą.
                                                          • Danie skrapiamy octem balsamicznym i oliwą z oliwek pepperoncino.
                                                            UGOTOWANI
                                                            UGOTOWANI
                                                            Źródło: UGOTOWANI_Namiętność śródziemnomorska

                                                            UGOTOWANI

                                                            „Ugotowani”: Namiętność śródziemnomorska

                                                            Składniki:

                                                            • 1 kg mrożonych ośmiorniczek baby
                                                              • 1 kg ziemniaków
                                                                • 2 czerwone cebule
                                                                  • 5 ząbków czosnku
                                                                    • 150 g masła
                                                                      • 50 g cukru
                                                                        • ½ cytryny
                                                                          • Sól
                                                                            • Pieprz
                                                                              • 1 pęczek świeżej bazylii
                                                                                • 100 ml oleju

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  • Ośmiorniczki rozmrażamy i odcedzamy.
                                                                                    • Zalewamy olejem.
                                                                                      • Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
                                                                                        • Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po cztery sztuki, po obu stronach przez około 25 sekund.
                                                                                          • Dodajemy do jednej z przesmażanych porcji łyżeczkę masła.
                                                                                            • Przekładamy wraz z sosem z patelni do osobnej miski.
                                                                                              • Po przesmażeniu zostawiamy na kilka minut, aż puszczą sok.
                                                                                                • Odsączamy ośmiorniczki przez sito
                                                                                                  • Przekładamy do osobnej miski i skrapiamy olejem.
                                                                                                    • Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy wszystkie ośmiorniczki.
                                                                                                      • Smażymy przez kilkanaście sekund.
                                                                                                        • Usmażone ośmiorniczki odcedzamy.
                                                                                                          • Powtarzamy smażenie i odcedzanie, skrapiając ośmiorniczki na sicie przed wrzuceniem na patelnię.
                                                                                                            • Przy ostatnim smażeniu dodajemy na mocno rozgrzaną patelnie trochę oleju dwie łyżeczki masła.
                                                                                                              • Wrzucamy ośmiorniczki i smażymy z każdej strony przez około 30 sekund.
                                                                                                                • Usmażone ośmiorniczki wrzucamy z powrotem do miski z odsączonym sokiem.
                                                                                                                  • Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
                                                                                                                    • Pozostawiamy na kilka minut.
                                                                                                                      • Odsączony z ośmiornic sos przelewamy na patelnię i zagotowujemy.
                                                                                                                        • Dodajemy cztery łyżeczki masła i ciągle mieszając gotujemy.
                                                                                                                          • Zagotowany sos przelewamy do rondelka i odstawiamy.
                                                                                                                            • Ziemniaki gotujemy w łupinkach, studzimy i kroimy w plastry.
                                                                                                                              • Cebulę i czosnek kroimy w cząstki.
                                                                                                                                • Ugotowane ziemniaki, cebulę i czosnek doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy olejem.
                                                                                                                                  • Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię.
                                                                                                                                    • Smażymy na złoty kolor.
                                                                                                                                      • Dodajemy niewielką ilość masła i smażymy około 30 sekund.
                                                                                                                                        • Zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną bazylię.
                                                                                                                                          • Wykładamy do płytkiego naczynia żaroodpornego.
                                                                                                                                            • Na wierzchu układamy usmażone ośmiorniczki.
                                                                                                                                              • Ziemniaki z ośmiornicami wkładamy do piekarnika i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 3 minuty.
                                                                                                                                                • Na talerze wykładamy ziemniaki i ośmiorniczki, polewamy podgrzanym sosem i posypujemy odrobiną świeżej, posiekanej bazylii.

                                                                                                                                                  „Ugotowani”: Przysmak Chingis-Chana

                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                  • Piersi z gęsi
                                                                                                                                                    • 400g sera koziego
                                                                                                                                                      • Roszponka
                                                                                                                                                        • Kilka truskawek
                                                                                                                                                          • 1 duża chałka

                                                                                                                                                            Marynata

                                                                                                                                                            • 1 łyżka musztardy
                                                                                                                                                              • Majeranek
                                                                                                                                                                • Sól morska
                                                                                                                                                                  • Liść laurowy
                                                                                                                                                                    • Pieprz
                                                                                                                                                                      • Ziele angielskie
                                                                                                                                                                        • Rozmaryn
                                                                                                                                                                          • 1 łyżka miodu
                                                                                                                                                                            • 2 jabłka
                                                                                                                                                                              • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                                                                                                                • Oliwa
                                                                                                                                                                                  • Czerwone wino wytrawne

                                                                                                                                                                                    Sos truskawkowy

                                                                                                                                                                                    • 2-3 łyżki cukru
                                                                                                                                                                                      • ½ kg truskawek
                                                                                                                                                                                        • Odrobina czerwonego wina wytrawnego
                                                                                                                                                                                          • Sok z ½ limonki
                                                                                                                                                                                            • 1 łyżka miodu

                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                              • Gęsinę nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy do lodówki na całą noc.
                                                                                                                                                                                                • Mieszamy musztardę, majeranek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon i miód.
                                                                                                                                                                                                  • Powstałą masą nacieramy mięso
                                                                                                                                                                                                    • Gęsinę umieszczamy w dużym naczyniu.
                                                                                                                                                                                                      • Jabłka kroimy w półksiężyce i obkładamy nimi gęsinę.
                                                                                                                                                                                                        • Całość zalewamy oliwą i marynujemy przez 2 dni w lodówce.
                                                                                                                                                                                                          • Zamarynowane mięso grillujemy przez 7 minut z każdej strony.
                                                                                                                                                                                                            • Grillowane mięso odstawiamy na chwilę.
                                                                                                                                                                                                              • Gęsinę kroimy na niewielkie kawałki.
                                                                                                                                                                                                                • Na mięsie układamy pokrojony w grube plastry ser kozi.
                                                                                                                                                                                                                  • Polewamy sosem truskawkowym.
                                                                                                                                                                                                                    • Dekorujemy roszponką i truskawkami.
                                                                                                                                                                                                                      • Podajemy z pokrojoną chałką.

                                                                                                                                                                                                                        Sos truskawkowy

                                                                                                                                                                                                                        • Do garnka wsypujemy cukier i skrapiamy wodą.
                                                                                                                                                                                                                          • Gotujemy, aż powstanie karmel.
                                                                                                                                                                                                                            • Dodajemy truskawki, miód i sok z limonki.
                                                                                                                                                                                                                              • Wlewamy wino i trzymamy przez na ogniu.
                                                                                                                                                                                                                                • Miksujemy na gładką.
                                                                                                                                                                                                                                  UGOTOWANI
                                                                                                                                                                                                                                  UGOTOWANI

                                                                                                                                                                                                                                  UGOTOWANI

                                                                                                                                                                                                                                  „Ugotowani”: Na Karaiby i z powrotem

                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                  • Filet z dorsza
                                                                                                                                                                                                                                    • 4 limonki
                                                                                                                                                                                                                                      • 1 puszka mleka kokosowego
                                                                                                                                                                                                                                        • Bagietka
                                                                                                                                                                                                                                          • 1 pomidor
                                                                                                                                                                                                                                            • 1 ogórek
                                                                                                                                                                                                                                              • 1 cebula dymka
                                                                                                                                                                                                                                                • Czosnek
                                                                                                                                                                                                                                                  • Papryka zielona
                                                                                                                                                                                                                                                    • Liście endywii
                                                                                                                                                                                                                                                      • Wiórki kokosowe
                                                                                                                                                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                          • Pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                            • Filet z dorsza kroimy w kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Ogórka, pomidora, dymkę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ryby.
                                                                                                                                                                                                                                                                • Dodajemy sok z limonek.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy mleko kokosowe i mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wkładamy do lodówki na 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Rybę z warzywami wyjmujemy z lodówki i wykładamy na talerze.
                                                                                                                                                                                                                                                                          • Danie posypujemy wiórkami kokosowymi.
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Talerze dekorujemy liśćmi endywii i pokrojoną w paski papryką.

                                                                                                                                                                                                                                                                              MATERIAŁ TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                              ZAPISANE W GWIAZDACH

                                                                                                                                                                                                                                                                              ZAPISANE W GWIAZDACH

                                                                                                                                                                                                                                                                              TOTALNE REMONTY SZELĄGOWSKIEJ

                                                                                                                                                                                                                                                                              TOTALNE REMONTY SZELĄGOWSKIEJ

                                                                                                                                                                                                                                                                              TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                              TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                              SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                              SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                              PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                              PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                              KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                              KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                              KOBIETA NA KRAŃCU ŚWIATA

                                                                                                                                                                                                                                                                              KOBIETA NA KRAŃCU ŚWIATA

                                                                                                                                                                                                                                                                              DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                              DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                              DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                              DZIEŃ DOBRY TVN