PRZEPISY Z ODCINKA 8

Ugotowani_Kolorowa codziennosc
Ugotowani_Kolorowa codziennosc

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 8

Ziemniaki, soczewica, piersi z kurczaka to produkty, którymi Poznaniacy zawojowali poprzedni odcinek „Ugotowanych”. Zachęcamy do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek programu zapraszamy w czwartek 5 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Kolorowa codzienność

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
    • 1 kg fileta z łososia który dzielimy na 6 części okolo 150 gr
      • 600 g ryby sola - na 6 częsci okolo 100 gr
        • 1 kostka masła
          • 3 pietruszki
            • 4 marchewki
              • 1 seler
                • 1 por
                  • 2 limonki
                    • 6 dymek
                      • Kolendra świeża ( żywa )
                        • Sól
                          • Pieprz kolorowy
                            • 2 ząbki czosnku
                              • Koper

                                Sposób przygotowania:

                                • Nieobrane ziemniaki myjemy i gotujemy.
                                  • Marchwie, pietruszki, por i seler kroimy w cienkie paski.
                                    • Na folię aluminiową kładziemy pokrojone w paski warzywa, posypujemy solą i pieprzem i układamy gałązkę kolendry.
                                      • Filet z łososia i filet z soli kroimy na cztery części.
                                        • Na warzywach układamy kawałki ryb, najpierw łososia, a na wierz solę.
                                          • Ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
                                            • Na wierzchu umieszczamy niewielką ilość masła.
                                              • Obok każdej części ryb układamy jedną cebulkę dymkę i ćwiartkę limonki.
                                                • Zawijamy szczelnie folię.
                                                  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez 20 minut.
                                                    • Na patelni roztapiamy masło.
                                                      • Ugotowane ziemniaki kroimy na pół
                                                        • Ziemniaki wrzucamy na rozgrzane masło.
                                                          • Dodajemy pokrojony czosnek oraz koperek i blanszujemy .
                                                            • Upieczoną rybę wykładamy na talerz, obok kładziemy ziemniaki.
                                                              • Ozdabiamy listkami bazylii.
                                                                Ugotowani_Chce miec smoka!
                                                                Ugotowani_Chce miec smoka!

                                                                Ugotowani_Chce miec smoka!

                                                                „Ugotowani”: Chcę mieć smoka!

                                                                Składniki:

                                                                • Puszka lichi (500ml)
                                                                  • Puszka Rambutanów (500ml)
                                                                    • 2 puszki mleka kokosowego (800ml)
                                                                      • 500g mięsa mielonego wieprzowo –wołowego
                                                                        • Tajska pasta curry
                                                                          • Ryż jaśminowy
                                                                            • Olej

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              • Ryż jaśminowy gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
                                                                                • Mięso solimy i smażymy na oleju.
                                                                                  • Usmażone mięso przekładamy do miski.
                                                                                    • Na suchą patelnię wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy.
                                                                                      • Owoce z puszki nadziewamy ostrożnie mięsem.
                                                                                        • Wypełnione owoce wrzucamy do podgrzewającego się mleka.
                                                                                          • Dolewamy odrobinę soku z owoców.
                                                                                            • Dodajemy tajską pastę curry według uznania.
                                                                                              • Całość zagotowujemy i delikatnie redukujemy sos.
                                                                                                • Podajemy z ryżem i sałatką.

                                                                                                  Sałatka z zielonego ogórka

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  • 4 świeże ogórki
                                                                                                    • 1 papryka
                                                                                                      • 2 czerwone cebule
                                                                                                        • 2 papryczki chilli
                                                                                                          • 4 łyżeczki białego octu winnego
                                                                                                            • 4 łyżki wody
                                                                                                              • 6 łyżeczek cukru
                                                                                                                • ½ łyżeczki soli

                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                  • W rondlu mieszamy wodę z octem winnym, cukrem oraz solą.
                                                                                                                    • Zagotowujemy, a następnie studzimy.
                                                                                                                      • Paprykę, ogórki i cebulę kroimy w kostkę.
                                                                                                                        • Papryczki chilli siekamy.
                                                                                                                          • Pokrojone warzywa wrzucamy do rondla z sosem i mieszamy.
                                                                                                                            Ugotowani_Babcia by sie obrazila
                                                                                                                            Ugotowani_Babcia by sie obrazila

                                                                                                                            Ugotowani_Babcia by sie obrazila

                                                                                                                            „Ugotowani”: Babcia by się obraziła

                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                            • 300 g mąki pszennej
                                                                                                                              • 250 ml gorącej wody
                                                                                                                                • Sól
                                                                                                                                  • 200 g zielonej soczewicy
                                                                                                                                    • 2 natki pietruszki
                                                                                                                                      • 1 cytryna
                                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                                          • Pieprz
                                                                                                                                            • Oliwa z sokiem z cytryny

                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                              • Do miski wsypujemy mąkę i sól.
                                                                                                                                                • Powoli dolewamy wodę.
                                                                                                                                                  • Gdy mieszanina będzie miała zwartą konsystencje wyrabiamy ciasto rękami.
                                                                                                                                                    • Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła.
                                                                                                                                                      • Soczewicę gotujemy.
                                                                                                                                                        • Ugotowaną soczewicę mieszamy z posiekaną natką pietruszki i startą skórką z cytryny.
                                                                                                                                                          • Na ciasto nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy.
                                                                                                                                                            • Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia.
                                                                                                                                                              • Gotowe pierogi posypujemy posiekaną natką pietruszki i polewamy cytrynową oliwą.
                                                                                                                                                                Ugotowani_Zdrowe kraglosci
                                                                                                                                                                Ugotowani_Zdrowe kraglosci

                                                                                                                                                                Ugotowani_Zdrowe kraglosci

                                                                                                                                                                „Ugotowani”: Zdrowe krągłości

                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                • 1 kaczka
                                                                                                                                                                  • 500 g piersi z kurczaka
                                                                                                                                                                    • 250 g wątróbki z indyka
                                                                                                                                                                      • 2 bułki
                                                                                                                                                                        • 2 pęczki natki pietruszki
                                                                                                                                                                          • Sól
                                                                                                                                                                            • Cukier
                                                                                                                                                                              • Pieprz
                                                                                                                                                                                • Cynamon
                                                                                                                                                                                  • 1 kg młodych ziemniaków
                                                                                                                                                                                    • 1 kapusta czerwona
                                                                                                                                                                                      • Śliwki kalifornijskie
                                                                                                                                                                                        • Majeranek
                                                                                                                                                                                          • Miód
                                                                                                                                                                                            • Goździki
                                                                                                                                                                                              • 1 kieliszek czerwonego wina

                                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                • Bułki namaczamy w wodzie.
                                                                                                                                                                                                  • Piersi z kurczaka i wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki.
                                                                                                                                                                                                    • Natki pietruszki siekamy.
                                                                                                                                                                                                      • Bułki odsączamy z wody.
                                                                                                                                                                                                        • Składniki farszu łączymy.
                                                                                                                                                                                                          • Dodajemy masło.
                                                                                                                                                                                                            • Mielimy.
                                                                                                                                                                                                              • Gotowy farsz doprawiamy według uznania.
                                                                                                                                                                                                                • Do farszu dodajemy 2 jajka i dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                  • Mięso kaczki myjemy i osuszamy.
                                                                                                                                                                                                                    • Faszerujemy kaczkę i zszywamy za pomocą nici.
                                                                                                                                                                                                                      • Kaczkę pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 godziny.
                                                                                                                                                                                                                        • Ziemniaki młode obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
                                                                                                                                                                                                                          • Kapustę siekamy i sparzamy wrzątkiem.
                                                                                                                                                                                                                            • Posiekaną kapustę gotujemy.
                                                                                                                                                                                                                              • Do gotującej się kapusty dodajemy śliwki kalifornijskie, miód i goździki.
                                                                                                                                                                                                                                • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                  • Dolewamy kieliszek wina i dusimy przez chwilę pod przykryciem.
                                                                                                                                                                                                                                    • Pieczoną kaczkę podajemy z ziemniakami i kapustą.

                                                                                                                                                                                                                                      MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                      TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                      TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                      SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                      SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                      PATI

                                                                                                                                                                                                                                      PATI

                                                                                                                                                                                                                                      KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                      KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                      DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                      DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                      DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                      DZIEŃ DOBRY TVN