PRZEPISY Z ODCINKA 6

UGOTOWANI_ Goracy usmiech Bollywood
UGOTOWANI_ Goracy usmiech Bollywood

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 6

Poniżej zdradzamy przepisy uczestników programu z Kielc, a na kolejną odsłonę „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 22 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Gorący uśmiech Bollywood

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    • Cukinia
      • Papryka czerwona
        • Papryka żółta
          • 1 duża cebula
            • 4 ząbki czosnku
              • 600 ml przecieru pomidorowego
                • 100 ml jogurtu naturalnego
                  • 3 łyżki garam masala
                    • 1 łyżka kurkumy
                      • Suszone drobne płatki chili
                        • Sól
                          • Olej
                            • 300 g ryżu jaśminowego
                              • Kolendra

                                Sposób przygotowania:

                                • Z 1/4 szklanki oleju, czosnku, kurkumy, garam masala, i płatków chili przygotowujemy marynatę.
                                  • Filety z kurczaka kroimy w drobne kawałki.
                                    • Pokrojone mięso kurczaka wkładamy do miski i marynujemy przez minimum pół godziny.
                                      • Warzywa kroimy i dusimy na patelni pod przykryciem.
                                        • Zamarynowane mięso smażymy na głębokiej patelni.
                                          • Dodajemy duszone warzywa i mieszamy.
                                            • Dodajemy przecier pomidorowy.
                                              • Zagotowujemy.
                                                • Doprawiamy curry i chili.
                                                  • Pod koniec gotowania dodajemy jogurt i mieszamy.
                                                    • Gotujemy ryż jaśminowy.
                                                      • Kurczaka podajemy z ryżem i dekorujemy kolendrą.
                                                        UGOTOWANI_Pyrowe prosie
                                                        UGOTOWANI_Pyrowe prosie

                                                        UGOTOWANI_Pyrowe prosie

                                                        „Ugotowani”: Pyrowe prosie

                                                        Składniki:

                                                        • 1 kg polędwicy wieprzowej
                                                          • 100 g musztardy
                                                            • 1 kostka bulionu wieprzowego
                                                              • 1 szklanka zimnej wody
                                                                • 2 łyżki oleju
                                                                  • 8 ząbków czosnku
                                                                    • 2 cebule
                                                                      • Garść świeżego rozmarynu
                                                                        • 2 łyżeczka soli
                                                                          • 2 łyżeczka pieprzu ziołowego
                                                                            • 2 łyżeczka pieprzu białego
                                                                              • 2 łyżeczka kolendry
                                                                                • 2 łyżeczka ostrej papryki
                                                                                  • Garść majeranku
                                                                                    • 6 ziarenek ziela angielskiego
                                                                                      • 6 liści laurowych

                                                                                        Ziemniaki

                                                                                        • 2 kg ziemniaków
                                                                                          • 300 g maki pszenna
                                                                                            • 25 g soli

                                                                                              Dodatki

                                                                                              • 8 ogórków kiszonych
                                                                                                • 400 g buraków

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  • Do miski wlewamy szklankę wody.
                                                                                                    • Dodajemy musztardę, kostkę rosołowa i jedną łyżkę oleju.
                                                                                                      • Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
                                                                                                        • Do powstałej marynaty wkładamy pokrojone na pół polędwiczki.
                                                                                                          • Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na półtorej godziny.
                                                                                                            • Zamarynowane polędwiczki wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy marynatą
                                                                                                              • Dodajemy pokrojony czosnek i cebule.
                                                                                                                • Polędwiczki pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około półtorej godziny.

                                                                                                                  Ziemniaki

                                                                                                                  • Ziemniaki myjemy.
                                                                                                                    • Mąkę mieszamy z solą.
                                                                                                                      • Wilgotne ziemniaki obtaczamy w mące.
                                                                                                                        • Ziemniaki pieczemy w temperaturze 200°C przez jedną godzinę.
                                                                                                                          UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku
                                                                                                                          UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku

                                                                                                                          UGOTOWANI_Kurczak tarzany po wlosku

                                                                                                                          „Ugotowani”: Kurczak tarzany po włosku

                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                          • 3 filety z piersi kurczaka
                                                                                                                            • Sól
                                                                                                                              • Pieprz mielony
                                                                                                                                • Zioła prowansalskie
                                                                                                                                  • 80 g cebuli
                                                                                                                                    • 250 g pieczarek
                                                                                                                                      • 15 g oliwy z oliwek
                                                                                                                                        • ½ łyżeczki tymianku
                                                                                                                                          • 6 plastrów sera żółtego
                                                                                                                                            • 1 kostka bulionu drobiowego
                                                                                                                                              • 250 g ryżu długoziarnistego

                                                                                                                                                Sos

                                                                                                                                                • 150 g śmietany 18%
                                                                                                                                                  • 40 g mąki pszennej
                                                                                                                                                    • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
                                                                                                                                                      • 1 łyżeczka chrzanu
                                                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                                                          • Pieprz

                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                            • Filety kroimy wzdłuż na dwa płaty i lekko rozbijamy tłuczkiem.
                                                                                                                                                              • Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
                                                                                                                                                                • Mięso wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu.
                                                                                                                                                                  • Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę.
                                                                                                                                                                    • Dusimy na patelni dodając oliwę z oliwek i zioła prowansalskie.
                                                                                                                                                                      • Wyjmujemy filety z lodówki i układamy na każdym po jednym plasterku sera żółtego.
                                                                                                                                                                        • Na ser wykładamy farsz pieczarkowy.
                                                                                                                                                                          • Posypujemy odrobiną tymianku i formujemy roladki, które spinamy wykałaczką.
                                                                                                                                                                            • Roladki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 30 minut.
                                                                                                                                                                              • Do naczynia wlewamy wodę.
                                                                                                                                                                                • Dodajemy kostkę bulionową i zagotowujemy.
                                                                                                                                                                                  • Wrzucamy ryż i gotujemy przez około 20 minut.
                                                                                                                                                                                    • Ugotowany ryż odcedzamy.
                                                                                                                                                                                      • Wywar pozostawiamy.

                                                                                                                                                                                        Sos

                                                                                                                                                                                        • Do naczynia wlewamy 400 g wywaru z bulionu (jeśli wywaru jest mniej, uzupełniamy wodą).
                                                                                                                                                                                          • Dodajemy śmietanę, mąkę, zioła, chrzan, sól, pieprz i zagotowujemy.
                                                                                                                                                                                            • Gotowym sosem polewamy ryż i roladki.
                                                                                                                                                                                              UGOTOWANI_Yaki
                                                                                                                                                                                              UGOTOWANI_Yaki

                                                                                                                                                                                              UGOTOWANI_Yaki

                                                                                                                                                                                              „Ugotowani”: Yaki? Norweski!

                                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                                              • 800 g fileta z łososia ze skórą
                                                                                                                                                                                                • 600 ml sosu Teriyaki
                                                                                                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                    • 5-centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru
                                                                                                                                                                                                      • 1 papryczka chilli
                                                                                                                                                                                                        • 2 limonki
                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki miodu
                                                                                                                                                                                                            • 2 pęczki zielonych szparagów
                                                                                                                                                                                                              • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki sezamu

                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                  • Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
                                                                                                                                                                                                                    • Kroimy na cztery równe kawałki.
                                                                                                                                                                                                                      • Do dużej miski wlewamy marynatę Teriyaki.
                                                                                                                                                                                                                        • Do marynaty dodajemy obrany i starty imbir, posiekany czosnek, sok z limonek, posiekaną papryczkę, miód i pieprz.
                                                                                                                                                                                                                          • Dokładnie mieszamy
                                                                                                                                                                                                                            • Łososia wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
                                                                                                                                                                                                                              • Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki
                                                                                                                                                                                                                                • Oczyszczone szparagi wstawiamy w pionie do garnka z lekko osoloną wodą
                                                                                                                                                                                                                                  • Gotujemy około 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                    • Marnowanego łososia wyjmujemy z naczynia i układamy skóra do dołu w rękawie z folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
                                                                                                                                                                                                                                      • Zamykamy szczelnie folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
                                                                                                                                                                                                                                        • Marynatę odcedzamy przez drobne sito.
                                                                                                                                                                                                                                          • Płyn redukujemy przez delikatne podgrzewanie i mieszanie.
                                                                                                                                                                                                                                            • Łososia wyjmujemy z piekarnika i rumienimy przez chwilę z obu stron na patelni.
                                                                                                                                                                                                                                              • Na talerzu układamy szparagi.
                                                                                                                                                                                                                                                • Na szparagach kładziemy łososia.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Danie polewamy zredukowanym sosem i posypujemy sezamem.

                                                                                                                                                                                                                                                    MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                    TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                    TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                    SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                    SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                    PATI

                                                                                                                                                                                                                                                    PATI

                                                                                                                                                                                                                                                    KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                    KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                    DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                    DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                    DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                    DZIEŃ DOBRY TVN