PRZEPISY Z ODCINKA 5

UGOTOWANI_Syta Litwa
UGOTOWANI_Syta Litwa

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 5

Mieszkańcy pięknej Suwalszczyzny przygotowali wyjątkowe dania z pogranicza kuchni polsko-litewskiej i nie tylko. Zachęcamy do testowania przepisów i zapraszamy na kolejny odcinek programu w czwartek 15 października o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Syta Litwa

Składniki:

  • ½ kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 3 ząbki czosnku 3 cebule Sól Majeranek

    Farsz

    • 1 paczka czerwonej soczewicy
      • ½ kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
        • ½ kg boczku
          • Sól

            Sposób przygotowania:

            • Ziemniaki gotujemy i ostudzamy.
              • Ostudzone ziemniaki przecieramy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
                • Przetarte ziemniaki układamy na płasko w misce.
                  • Wybieramy ¼ porcji ziemniaków z miski i w puste miejsce sypiemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.
                    • ¼ porcję ziemniaków wkładamy do miski.
                      • Dodajemy 2 jajka i sól i zagniatamy ciasto w formujemy placek.
                        • Soczewicę moczymy w wodzie przez około 1 godzinę.
                          • Namoczoną soczewicę podgotowujemy.
                            • Cebulę smażymy.
                              • Dodajemy mięso i boczek.
                                • Do mięsa dodajemy soczewicę.
                                  • Lepimy „soczewiaki” i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
                                    • Każdy „soczewiak” smarujemy jajkiem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C.
                                      UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik
                                      UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik

                                      UGOTOWANI_Szpinakowy piruecik

                                      „Ugotowani”: Szpinakowy piruecik pani Ani

                                      Składniki:

                                      • 6 płatów makaronu lasagne
                                        • 500 g świeżego szpinaku
                                          • 1 bakłażan
                                            • 500 g mięsa mielonego z indyka
                                              • Oliwa z oliwek
                                                • 3 ząbki czosnku
                                                  • Pieprz
                                                    • Sól
                                                      • 1 łyżeczka lubczyku
                                                        • 2 kulki sera mozarella
                                                          • 1 łyżka śmietany
                                                            • 1 puszka pomidorów krojonych
                                                              • Natka pietruszki
                                                                • Bazylia
                                                                  • Oregano
                                                                    • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                      • Sos beszamelowy
                                                                        • ½ kostki masła
                                                                          • 500 g sera żółtego

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            • Na oliwie z dodatkiem masła smażymy pokrojony czosnek i cebulę.
                                                                              • Dodajemy szpinak.
                                                                                • Smażymy, że szpinak odparuje wodę.
                                                                                  • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                    • Bakłażana kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy.
                                                                                      • Mięso z indyka smażymy na patelni.
                                                                                        • Dodajemy przyprawy.
                                                                                          • Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki.
                                                                                            • Dusimy przez około 15 minut.
                                                                                              • Naczynie żaroodporne smarujemy beszamelem.
                                                                                                • Wykładamy warstwę makaronu.
                                                                                                  • Makaron smarujemy sosem beszamelowym.
                                                                                                    • Wykładamy szpinak.
                                                                                                      • Przykrywamy płatami makaronu.
                                                                                                        • Ponownie smarujemy makaron beszamelem.
                                                                                                          • Układamy kawałki sera żółtego.
                                                                                                            • Układamy grillowanego bakłażana i mięso z indyka.
                                                                                                              • Przykrywamy kolejną warstwą makaronu
                                                                                                                • Posypujemy serem mozzarella.
                                                                                                                  • Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C
                                                                                                                    UGOTOWANI_Indian sunrise
                                                                                                                    UGOTOWANI_Indian sunrise

                                                                                                                    UGOTOWANI_Indian sunrise

                                                                                                                    „Ugotowani”: Indian sunrise

                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                    Tikka Masala

                                                                                                                    • 1 łyżeczka mielonego goździków
                                                                                                                      • 1 łyżeczka mielonego kminku
                                                                                                                        • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
                                                                                                                          • 2 czubate łyżeczki garam masala
                                                                                                                            • 3 cytryny
                                                                                                                              • 6 ząbków czosnku
                                                                                                                                • 1 kawałek imbiru
                                                                                                                                  • 6 czubate łyżki jogurtu naturalnego
                                                                                                                                    • 800 g piersi z kurczaka bez kości i skóry
                                                                                                                                      • 3 świeże zielone lub żółte chilli

                                                                                                                                        Sos

                                                                                                                                        • 2 cebule
                                                                                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                                            • 2 świeże czerwone chilli
                                                                                                                                              • 30 g świeżej kolendry
                                                                                                                                                • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                  • 1 łyżka mielonej kolendry
                                                                                                                                                    • 2 łyżeczki kurkumy
                                                                                                                                                      • 6 łyżek mielonych migdałów
                                                                                                                                                        • 800 g pomidorów śliwkowych z puszki
                                                                                                                                                          • 1 kostka rosołowa z kurczaka
                                                                                                                                                            • 2 puszki mleka kokosowego

                                                                                                                                                              Korma

                                                                                                                                                              • 1 kg filetów z piersi kurczaka
                                                                                                                                                                • 1 łyżka startego świeżego imbiru
                                                                                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                    • 150 g gęstego jogurtu
                                                                                                                                                                      • 1 suszone czerwone chilli
                                                                                                                                                                        • 2 drobno posiekane cebule
                                                                                                                                                                          • 1 łyżka ghee
                                                                                                                                                                            • Olej
                                                                                                                                                                              • 1 łyżka mielonej kolendry
                                                                                                                                                                                • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
                                                                                                                                                                                  • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka garam masala
                                                                                                                                                                                      • 75 g kremu kokosowego
                                                                                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                                                                                          • 2 łyżeczki zmielonych migdałów
                                                                                                                                                                                            • Drobno posiekane liście kolendry
                                                                                                                                                                                              • Sok z 1/2 cytryny

                                                                                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                Tikka Masala

                                                                                                                                                                                                • Goździki, kminek, paprykę wędzoną i garam masala podgrzewamy na patelni przez 1 minutę.
                                                                                                                                                                                                  • Podgrzane przyprawy przekładamy do dużej miski.
                                                                                                                                                                                                    • Dodajemy startą skórkę z 1 cytryny
                                                                                                                                                                                                      • Wyciskamy sok z cytryny.
                                                                                                                                                                                                        • Dodajemy rozgnieciony czosnek oraz obrany starty imbir.
                                                                                                                                                                                                          • Dodajemy jogurt i 1 łyżeczkę soli morskiej.
                                                                                                                                                                                                            • Piersi kurczaka kroimy na 5-centymetrowe kawałki.
                                                                                                                                                                                                              • Kawałki mięsa smarujemy przygotowaną marynatą.
                                                                                                                                                                                                                • Zamarynowane części kurczaka nadziewamy na szpikulce
                                                                                                                                                                                                                  • Pomiędzy kawałkami kurczaka nadziewamy kawałki cytryny i chilli.
                                                                                                                                                                                                                    • Szaszłyki umieszczamy na tacy i przykrywamy folią spożywczą.
                                                                                                                                                                                                                      • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

                                                                                                                                                                                                                        Sos

                                                                                                                                                                                                                        • Obieramy i kroimy drobno cebulę i czosnek.
                                                                                                                                                                                                                          • Dodajemy drobno pokrojone czerwone chilli i łodygi kolendry (liście odkładamy).
                                                                                                                                                                                                                            • Całość wkładamy do dużego naczynia żaroodpornego naczynia.
                                                                                                                                                                                                                              • Dolewamy niewielką ilość oleju
                                                                                                                                                                                                                                • Gotujemy przez około 20 minut.
                                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy mieloną kolendrę i kurkumę oraz pozostałe przyprawy.
                                                                                                                                                                                                                                    • Gotujemy przez 2 minuty
                                                                                                                                                                                                                                      • Dodajemy migdały.
                                                                                                                                                                                                                                        • Dodajemy pomidory
                                                                                                                                                                                                                                          • Wrzucamy kostkę rosołową i zalewamy 300 ml wrzącej wody.
                                                                                                                                                                                                                                            • Gotujemy przez 5 minut.
                                                                                                                                                                                                                                              • Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                • Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

                                                                                                                                                                                                                                                  Korma

                                                                                                                                                                                                                                                  • Piersi kurczaka na małe kawałki.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Dodajemy imbir, czosnek i jogurt.
                                                                                                                                                                                                                                                      • Mięso marynujemy w lodówce przez 12 godzin.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Posiekaną cebulę i czerwone chilli miksujemy.
                                                                                                                                                                                                                                                          • Na patelni rozgrzewamy olej roślinny.
                                                                                                                                                                                                                                                            • Dodajemy mieloną kolendrę, czarny pieprz, kurkumę i garam masala.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Smażymy na małym ogniu przez około 1 minutę.
                                                                                                                                                                                                                                                                • Zwiększamy ogień.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy pastę z cebuli i chilli.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Smażymy przez 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy przez 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Dodajemy krem kokosowy.
                                                                                                                                                                                                                                                                          • Zalewamy wodą tak, aby zakryć kawałki kurczaka.
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Dodajemy zmielone migdały.
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Zmniejszamy ogień i dusimy przez 30-40 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zdejmujemy z ognia.
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy sok z cytryny i sól do smaku.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_Zielony podsluch
                                                                                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_Zielony podsluch

                                                                                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_Zielony podsluch

                                                                                                                                                                                                                                                                                      „Ugotowani”: Zielony podsłuch na trójstyku granic

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                      • 1 kg kapusty zielonej młodej
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 1 garść kapusty kiszonej
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • 1 kg marchwi
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 1 kg wędzonych dymem olszynowym uszu wieprza
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 5 listków laurowych
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • 10 kulek pieprzu czarnego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki miodu Mniszkowego
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Pieczywo

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kapustę tniemy na minimum centymetrowej szerokości paski.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Głąb kapusty tarkujemy w wiórki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Marchewkę tarkujemy i tniemy na części.’
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Świńskie uszy tniemy na centymetrowej szerokości paski
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Oczyszczamy ze znajdujących się u nasady drobin tłuszczu i włosków.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Dodajemy 2 - 3 szklanki wody.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Gotujemy minimum półtorej godziny na wolnym ogniu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • W razie potrzeby dolewamy wody.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Podajemy na gorąco z pieczywem na żytnim zakwasie.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                DZIEŃ DOBRY TVN