PRZEPISY Z ODCINKA 12

UGOTOWANI_Etno-fusion
UGOTOWANI_Etno-fusion

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 12

W poprzednim odcinku programu swoje umiejętności zaprezentowali mieszkańcy krainy nieskażonej miejskim zgiełkiem i gwarem. Tu, w Bieszczadach podobno wszystko lepiej smakuje, ale autorzy przepisów, które prezentujemy gwarantują, że ich dania podbiją serca smakoszy w każdym zakątku świata. Zachęcamy do gotowania według „Ugotowanych”, a na ostatni odcinek tej serii programu zapraszamy w czwartek 3 grudnia o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Etno-fusion

Składniki:

Zapiekanka

  • 1 kg bakłażanów
    • 1 kg pomidorów
      • 1 cebulka
        • 1 ząbek czosnku
          • 1/4 łyżeczki cynamonu
            • Szczypta brązowego cukru
              • Kilka gałązek świeżej bazylii
                • Sól
                  • Oliwa z oliwek

                    Sos jaglany

                    • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
                      • 1/4 szklanki mleka roślinnego
                        • 2 łyżki płatków drożdżowych
                          • 1/4 łyżeczki chili
                            • Sól
                              • Pieprz

                                Sposób przygotowania:

                                • Pomidory parzymy we wrzątku.
                                  • Z pomidorów zdejmujemy skórę, wyjmujemy gniazda i kroimy w ósemki.
                                    • W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
                                      • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.
                                        • Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
                                          • Dodajemy pomidory, cynamon, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
                                            • Dusimy przez minimum pół godziny.
                                              • Bakłażany kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski.
                                                • Patelnię grillową smarujemy oliwą.
                                                  • Bakłażany grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
                                                    • Wszystkie składniki na sos wkładam do naczynia i blendujemy na gładki sos.
                                                      • Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
                                                        • Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów.
                                                          • Bakłażany polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
                                                            • Następnie układamy kilka liści świeżej bazylii i polewamy sosem jaglanym.
                                                              • Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
                                                                • Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
                                                                  • Przed podaniem zapiekankę studzimy przez chwilę.
                                                                    • Podajemy z kiełkami rzodkiewki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
                                                                      UGOTOWANI_Radosc jazni
                                                                      UGOTOWANI_Radosc jazni

                                                                      UGOTOWANI_Radosc jazni

                                                                      „Ugotowani”: Radość jaźni

                                                                      Składniki:

                                                                      • 2 bakłażany
                                                                        • 5 średniej wielkości pomidorów
                                                                          • 200 g tofu
                                                                            • 1 łyżka oleju
                                                                              • 1 ½ łyżeczki kuminu
                                                                                • 1 ostra papryczka
                                                                                  • 1 ½ łyżeczki nasion mielonej kolendry
                                                                                    • ¼ łyżeczki asafoetidy
                                                                                      • 1 cm startego świeżego korzenia imbiru
                                                                                        • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                          • 1 łyżka suszony liści kozieradki
                                                                                            • 1 ½ łyżeczki soli

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              • Bakłażany myjemy i kroimy w dużą kostkę.
                                                                                                • Kawałki bakłażana dusimy na patelni, aż będą miękkie.
                                                                                                  • Pomidory parzymy we wrzątku.
                                                                                                    • Sparzone pomidory obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
                                                                                                      • W woku rozgrzewamy tłuszcz.
                                                                                                        • Na rozgrzany tłuszcza wsypujemy nasiona kuminu, kolendrę imbir i asafoteidę.
                                                                                                          • Lekko podsmażamy.
                                                                                                            • Do podsmażonych przypraw dodajemy pokrojone pomidory oraz kurkumę.
                                                                                                              • Smażymy do czasu, aż kawałki pomidorów zaczną się rozpadać.
                                                                                                                • Tofu kroimy w kwadraty i smażymy na głębokim oleju, aż nabierze złotobrązowego koloru.
                                                                                                                  • Duszone bakłażany oraz usmażone tofu dodajemy do pomidorów z przyprawami.
                                                                                                                    • Doprawiamy solą i dodajemy liście kozieradki.
                                                                                                                      • Danie dusimy na małym ogniu przez 3-4 minuty.

                                                                                                                        Grillowane warzywa

                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                        • 2 buraki
                                                                                                                          • 5 średniej wielkości ziemniaków
                                                                                                                            • 2 marchewki
                                                                                                                              • Pół cukinii
                                                                                                                                • 100 ml oleju
                                                                                                                                  • 1 ½ łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku
                                                                                                                                    • 1 łyżeczka świeżego, posiekanego rozmarynu
                                                                                                                                      • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                                                                        • 1 łyżeczka mielonego kuminu
                                                                                                                                          • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
                                                                                                                                            • 1 łyżeczka majeranku
                                                                                                                                              • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
                                                                                                                                                • 2 łyżeczki soli

                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                  • Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
                                                                                                                                                    • Pokrojone warzywa umieszczamy w misce.
                                                                                                                                                      • Do wysokiego naczynia wlewamy olej.
                                                                                                                                                        • Dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy do uzyskania jednolitego roztworu.
                                                                                                                                                          • Gotową przygotowaną mieszankę wlewamy do miski z pokrojonymi warzywami.
                                                                                                                                                            • Dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                              • Warzywa przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C do czas, aż ziemniaki będą miękkie.

                                                                                                                                                                Papadamy

                                                                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                                                                • ½ litra wody
                                                                                                                                                                  • 5 brązowego cukru
                                                                                                                                                                    • 150 ml soku z cytryny
                                                                                                                                                                      • 1 łyżka wody różanej
                                                                                                                                                                        • 2 łyżki świeżych, drobno posiekanych liści mięty
                                                                                                                                                                          • ¼ łyżeczki soli
                                                                                                                                                                            • Lód

                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                              • Wszystkie składniki, poza miętą, łączymy i dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                • Miętę umieszczamy w sitku i moczymy w przygotowanym roztworze przez 30 minut.
                                                                                                                                                                                  • Miętę podajemy przystrojoną plastrami cytryny.
                                                                                                                                                                                    UGOTOWANI_Zupa z biblioteki
                                                                                                                                                                                    UGOTOWANI_Zupa z biblioteki

                                                                                                                                                                                    UGOTOWANI_Zupa z biblioteki

                                                                                                                                                                                    „Ugotowani”: Zupa z biblioteki

                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                    • 2 szklanki soczewicy czerwonej
                                                                                                                                                                                      • 7 dużych cebul
                                                                                                                                                                                        • 7 przeciśniętych ząbków czosnku
                                                                                                                                                                                          • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                                                                                                                            • 4 łyżeczki mielonego kminu
                                                                                                                                                                                              • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                • 7 szklanek wywaru warzywnego
                                                                                                                                                                                                  • 3 szklanki wody
                                                                                                                                                                                                    • Sól
                                                                                                                                                                                                      • Czarnuszka

                                                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                        • Soczewicę wsypujemy do garbka i zalewamy wodą.
                                                                                                                                                                                                          • Wodę zagotowujemy.
                                                                                                                                                                                                            • Soczewicę dusimy pod przykryciem przez 9 minut.
                                                                                                                                                                                                              • W osobnym garnku smażymy posiekane cebule, z wyciśniętym czosnkiem, kurkumą i kminem.
                                                                                                                                                                                                                • Do usmażonej cebuli wlewamy wywar warzywny i dodajemy soczewicę.
                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy sól.
                                                                                                                                                                                                                    • Gotujemy przez 40 minut.
                                                                                                                                                                                                                      • Po 20 minutach gotowania wsypujemy czarnuszkę.
                                                                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem
                                                                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem

                                                                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Niedzwiedzim tropem

                                                                                                                                                                                                                        „Ugotowani”: Niedźwiedzim tropem

                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                        • Schab wieprzowy
                                                                                                                                                                                                                          • 4 plastry szynka konserwowej
                                                                                                                                                                                                                            • 4 plastry sera żółtego
                                                                                                                                                                                                                              • 4 ząbki czosnku niedźwiedziego
                                                                                                                                                                                                                                • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                  • Sól
                                                                                                                                                                                                                                    • Musztarda
                                                                                                                                                                                                                                      • Natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                        • Roszpunka
                                                                                                                                                                                                                                          • Kiełki rzodkiewki
                                                                                                                                                                                                                                            • Ryż pełnoziarnisty

                                                                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                              • Schab rozbijamy na kotlety.
                                                                                                                                                                                                                                                • Kotlety smarujemy niewielką ilością musztardy.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Na kotletach układamy po jednym plastrze szynki konserwowej i sera żółtego oraz ząbek czosnku niedźwiedziego.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Mięso zawijamy w rolady i doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                      • Rolady smażymy na patelni do czasu, aż nabiorą rumianego koloru.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Rolady podlewamy wodą i dodajemy mąkę, aby powstał sos.
                                                                                                                                                                                                                                                          • Ryż gotujemy według informacji na opakowaniu.
                                                                                                                                                                                                                                                            • Rolady układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Danie podajemy z ryżem, roszpunką i kiełkami rzodkiewki.

                                                                                                                                                                                                                                                                MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                DZIEŃ DOBRY TVN