PRZEPISY Z ODCINKA 11

UGOTOWANI_Hamburger po aborygensku
UGOTOWANI_Hamburger po aborygensku

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 11

Uczestnicy programu „Ugotowani” w poprzednim odcinku zaprezentowali nietradycyjne i zaskakujące dania główne. Zachęcamy do testowania przepisów Wrocławian, a na kolejną odsłonę, tym razem z Bieszczad, zapraszamy w czwartek 26 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Hamburgery po aborygeńsku

Składniki:

  • 1 kg steków z mięsa z krokodyla
    • 2 łyżki miodu
      • 2 łyżki musztardy Dijon
        • 4 łyżki majonezu
          • Ketchup
            • 4 bułki
              • Pieprz
                • Sól
                  • Sałata
                    • Pomidory
                      • Ogórki
                        • 1 cebula

                          Sposób przygotowania:

                          • Mięso wyjmujemy z zamrażalnika dzień wcześniej i rozmrażamy.
                            • Rozmrożone mięso oprawiamy solą i pieprzem.
                              • Grillujemy przez 5 minut z każdej strony.
                                • Bułki opiekamy tak, aby były ciepłe i chrupiące.
                                  • Opieczone bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części.
                                    • Łączymy miód, musztardę i majonez.
                                      • Powstałym sosem smarujemy bułki.
                                        • Na dolnej części bułki układamy sałatę.
                                          • Na sałacie układamy grillowane kawałki mięsa.
                                            • Smarujemy ketchupem i sosem.
                                              • Na wierzch układamy pokrojoną cebulę, ogórki i pomidory.
                                                • Przykrywamy druga połówką bułki.
                                                  UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina
                                                  UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina

                                                  UGOTOWANI_Kura na lesniku sie spina

                                                  „Ugotowani”: Kura na leśniku się spina

                                                  Składniki:

                                                  • Pierś z kurczaka
                                                    • 1 litr mleka
                                                      • 2 jajka
                                                        • 1 szklanka mąki
                                                          • 1 opakowanie szpinaku
                                                            • 2 ząbki czosnku
                                                              • Sól
                                                                • Pieprz
                                                                  • 150 ml śmietany
                                                                    • Kilka łyżek majonezu

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      • Mleko łączymy z jajkami i mąką
                                                                        • Dokładnie mieszamy.
                                                                          • Z powstałego ciasta smażymy naleśniki.
                                                                            • Pierś z kurczaka kroimy drobno i smażymy.
                                                                              • Szpinak wrzucamy do garnka i gotujemy przez 2-3 minuty w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
                                                                                • Podsmażone kawałki kurczaka wrzucamy do garnka ze szpinakiem, mieszamy i doprawiamy.
                                                                                  • Na usmażonym naleśniku umieszczamy farsz z kurczaka i szpinaku.
                                                                                    • Naleśnik składamy na pół.
                                                                                      • Śmietanę łączymy z majonezem i dodajemy wyciśnięty czosnek.
                                                                                        • Naleśniki podajemy z powstałym sosem.
                                                                                          UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante
                                                                                          UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante

                                                                                          UGOTOWANI_Tony Halik u El Comandante

                                                                                          „Ugotowani”: Tony Halik u El Comendante

                                                                                          Ciasto

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 500 g mąki pszennej
                                                                                            • 250 g masła
                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                • 2 łyżeczki cukru
                                                                                                  • 1 łyżeczka soli
                                                                                                    • 1 jajko

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      • Mąkę przesiewamy.
                                                                                                        • Dodajemy masło pokrojone na małe kawałki, dwa jajka, cukier, sól.
                                                                                                          • Z powstałej masy wyrabiamy ciasto.
                                                                                                            • Ugniatamy do uzyskania jednolitej masy.
                                                                                                              • Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki, aby się schłodziło.

                                                                                                                Farsz

                                                                                                                Składniki:

                                                                                                                • 250 ml bulionu warzywnego
                                                                                                                  • 400 g czarnej fasoli z puszki
                                                                                                                    • 400 g mielonego mięsa wołowego
                                                                                                                      • 1 czerwona cebula
                                                                                                                        • 100 g pikantnego chorizo
                                                                                                                          • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                                                                                            • 1 kulka mozzarelli
                                                                                                                              • 100 g gorgonzoli
                                                                                                                                • Suszona papryka wędzona.
                                                                                                                                  • Kmin rzymski
                                                                                                                                    • Pieprz
                                                                                                                                      • Świeże chilli

                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                        • Mięso mielone smażymy na oliwie.
                                                                                                                                          • Do podsmażonego mięsa dodajemy odsączoną czarną fasolę, drobno pokrojone chorizo i posiekaną w kostkę cebulę.
                                                                                                                                            • Smażymy na średnim ogniu przez około 10 minut.
                                                                                                                                              • Zalewamy bulionem.
                                                                                                                                                • Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy.
                                                                                                                                                  • Doprawiamy suszoną, wędzoną papryką, kminem rzymskim, pieprzem i ostrą papryką chilli.
                                                                                                                                                    • Pod koniec duszenia dodajemy mozzarellę i gorgonzolę.
                                                                                                                                                      • Mieszamy, aż rozpuszczą się i połączą z farszem.

                                                                                                                                                        Przygotowanie empanadas:

                                                                                                                                                        • Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
                                                                                                                                                          • Blachę do pieczenia oprószamy mąką.
                                                                                                                                                            • Schłodzone ciasto wałkujemy.
                                                                                                                                                              • Z ciasta wycinamy koła o średnicy około 10-12 centymetrów.
                                                                                                                                                                • Na koła z ciasta wykładamy farsz i lepimy pierogi.
                                                                                                                                                                  • Pierogi układamy na blasze.
                                                                                                                                                                    • Wierzch pierogów smarujemy roztrzepanym jajkiem.
                                                                                                                                                                      • Pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut.

                                                                                                                                                                        Salsa mango

                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                        • 2 duże, dojrzałe mango
                                                                                                                                                                          • 2 duże cebule
                                                                                                                                                                            • 5 ząbków czosnku
                                                                                                                                                                              • 4 cm świeżego korzenia imbiru
                                                                                                                                                                                • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
                                                                                                                                                                                  • 2 łyżeczki cukru brązowego
                                                                                                                                                                                    • 1 łyżeczka soli morskiej
                                                                                                                                                                                      • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
                                                                                                                                                                                        • 2 łyżeczki świeżo posiekanej papryczki chilli
                                                                                                                                                                                          • Świeża mięta

                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                            • Na patelni szklimy posiekaną w drobną kostkę cebulę.
                                                                                                                                                                                              • Dodajemy świeżo starty korzeń imbiru.
                                                                                                                                                                                                • Na ostatnią minutę dodajemy przeciśnięty przez prasę czosnek.
                                                                                                                                                                                                  • Wrzucamy to wszystko do garnka, dorzucamy drobno posiekane mango, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
                                                                                                                                                                                                    • Dodajemy sól, pieprz, cukier brązowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
                                                                                                                                                                                                      • Jak mango będzie miękkie i będzie się ładnie rozpadało to należy zdjąć pokrywkę i redukować do uzyskania pożądanej konsystencji.
                                                                                                                                                                                                        • Dodajemy posiekane chilli. Podawać na zimno lub w temperaturze pokojowej.
                                                                                                                                                                                                          • Przed podaniem dodać świeżej mięty.

                                                                                                                                                                                                            Frytki z manioku

                                                                                                                                                                                                            Składniki:

                                                                                                                                                                                                            • Maniok
                                                                                                                                                                                                              • Sól
                                                                                                                                                                                                                • Sól morska

                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                  • Maniok obieramy ze skóry.
                                                                                                                                                                                                                    • Kroimy na duże kawałki.
                                                                                                                                                                                                                      • Kawałki manioku gotujemy w mocno osolonej wodzie do czasu, aż będzie miękki.
                                                                                                                                                                                                                        • Odcedzamy.
                                                                                                                                                                                                                          • Wydrążamy włókniste elementy.
                                                                                                                                                                                                                            • Kroimy na grube kawałki.
                                                                                                                                                                                                                              • Frytki z manioku smażymy w oleju przez 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                • Gotowe frytki odsączamy na ręcznikach papierowych.
                                                                                                                                                                                                                                  • Posypujemy solą morską

                                                                                                                                                                                                                                    Sosy kremowy

                                                                                                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                    • 2 opakowania serka śmietanowego
                                                                                                                                                                                                                                      • 350 g śmietany 12%
                                                                                                                                                                                                                                        • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                                                                                                                                                                          • 1 łyżka soku z limonki
                                                                                                                                                                                                                                            • Świeża kolendra
                                                                                                                                                                                                                                              • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                  • Chilli

                                                                                                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                    • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i mieszamy, aby powstała gęsta konsystencja.
                                                                                                                                                                                                                                                      • Doprawiamy chilli według uznania.
                                                                                                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Łodeczki z psianki
                                                                                                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Łodeczki z psianki

                                                                                                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Łodeczki z psianki

                                                                                                                                                                                                                                                        „Ugotowani”: Łódeczki z psianka

                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                        • 600 g makaronu tagliatelle .
                                                                                                                                                                                                                                                          • 300 g śmietany 18%
                                                                                                                                                                                                                                                            • 3 łyżki sera mascarpone
                                                                                                                                                                                                                                                              • 2/3 ząbku czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                                • Olej
                                                                                                                                                                                                                                                                  • ½ cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 80 g masła
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 5 bakłażanów
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 szklanka wody
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Świeża bazylia

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Odcedzamy i odstawiamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Bakłażany kroimy od strony szerszej podstawy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wycinamy wnętrze bakłażanów tak, aby utworzyć ‘’łódeczkę’’.
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pozostałą część bakłażanów kroimy w kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Przygotowane kawałki bakłażanów soli i odstawiamy na 15 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Po tym czasie bakłażany dokładnie płuczemy wodą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Cebulę kroimy na drobną kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i smażymy
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Powoli dodajemy śmietanę i mascarpone.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Do powstałego sosu dodajemy odrobinę wody.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Do sosu dodajemy ugotowany makaron.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Łódeczki z bakłażanów pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • W upieczonych łódeczkach umieszczamy sos z makaronem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Wierzch posypujemy startym parmezanem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Dekorujemy świeżą bazylią.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          ZAPISANE W GWIAZDACH

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          ZAPISANE W GWIAZDACH

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          TOTALNE REMONTY SZELĄGOWSKIEJ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          TOTALNE REMONTY SZELĄGOWSKIEJ

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          KOBIETA NA KRAŃCU ŚWIATA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          KOBIETA NA KRAŃCU ŚWIATA

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          DZIEŃ DOBRY TVN