PRZEPISY Z ODCINKA 10

UGOTOWANI_Pasozyty w sieci
UGOTOWANI_Pasozyty w sieci

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 10

W poprzednim odcinku najsłynniejsi polscy bloggerzy zaprosili widzów do swoich kuchni, prezentując swoje popisowe dania. Zachęcamy Państwa do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 19 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Pasożyty w sieci

Składniki:

  • Krewetki
    • Ocet winny
      • Olej
        • Suszone pomidory
          • Czosnek
            • Bourbon
              • Tabasco
                • Sól
                  • Pieprz
                    • Oliwa z oliwek

                      Sposób przygotowania:

                      • Krewetki parzymy wrzątkiem.
                        • Sparzone krewetki odsączamy z wody i wrzucamy do miski.
                          • Do miski wrzucamy też wszystko, co jest w stanie płynnym.
                            • Dodajemy pieprz i sól.
                              • Mieszamy, zakrywamy i wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
                                • Kroimy czosnek i suszone pomidory, które wrzucamy wraz z krewetkami na mocno rozgrzaną patelnię.
                                  • Smażymy.
                                    • Dodajemy jeszcze ugotowany makaron i chwilę smażymy.
                                      UGOTOWANI_Ale Sajgon!
                                      UGOTOWANI_Ale Sajgon!

                                      UGOTOWANI_Ale Sajgon!

                                      „Ugotowani”: Ale Sajgon!

                                      Składniki:

                                      • Makaron ryżowy
                                        • Krewetki tygrysie
                                          • Marchew
                                            • Jaja
                                              • Czosnek
                                                • Olej roślinny
                                                  • Cebula dymka
                                                    • Szczypior
                                                      • Fasolka mung
                                                        • Tofu
                                                          • Sos rybny
                                                            • Limonka
                                                              • Orzechy ziemne

                                                                Sos

                                                                • Pasta z tamaryndowca
                                                                  • Sok z limonki
                                                                    • Sos rybny
                                                                      • Cukier brązowy
                                                                        • Sos siracha
                                                                          • Przyprawa Bot Lanh

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            • W garnku zagotowujemy wodę.
                                                                              • Wrzucamy makaron ryżowy i gotujemy przez około 3 minuty.
                                                                                • W dużym woku rozgrzewamy olej.
                                                                                  • Dodajemy pokrojony drobno czosnek.
                                                                                    • Gdy czosnek lekko się podsmaży wrzucamy krewetki.
                                                                                      • Smażymy przez 1 minutę.
                                                                                        • Dodajemy pokrojone tofu i smażymy przez około 2-3 minuty.
                                                                                          • Wbijemy jajka i podsmażamy przez 1 minutę.
                                                                                            • Delikatnie mieszamy.
                                                                                              • Dodajemy ugotowany makaron i smażymy przez około 4 minuty.
                                                                                                • Wszystkie składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy.
                                                                                                  • Powstały sos wlewamy na wok.
                                                                                                    • Dodajemy kiełki i posiekaną dymkę.
                                                                                                      • Dokładnie mieszamy.
                                                                                                        • Orzechy miażdżymy bardzo dokładnie i dodajemy pod koniec smażenia.
                                                                                                          UGOTOWANI_Requiem dla muuu
                                                                                                          UGOTOWANI_Requiem dla muuu

                                                                                                          UGOTOWANI_Requiem dla muuu

                                                                                                          „Ugotowani”: Requiem dla Muu

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 4 grube, czerwone steki z polędwicy wołowej
                                                                                                            • olej ryżowy
                                                                                                              • 1 cebula
                                                                                                                • Parmezan
                                                                                                                  • Śmietana
                                                                                                                    • Chrzan
                                                                                                                      • Pietruszka
                                                                                                                        • Rozmaryn
                                                                                                                          • Bułka tarta
                                                                                                                            • Sól
                                                                                                                              • Pieprz

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                • Cebulę kroimy w krążki.
                                                                                                                                  • Z mąki i bułki tartej przygotowujemy panierkę.
                                                                                                                                    • Każdy krążek cebuli moczymy w jajku i obtaczamy panierką.
                                                                                                                                      • Krążki smażymy na głębokim tłuszczu.
                                                                                                                                        • Smażymy na złoty kolor.
                                                                                                                                          • Usmażone krążki odsączamy na papierowych ręcznikach.
                                                                                                                                            • Natkę pietruszki, gałązkę rozmarynu i dwie garści bułki tartej wrzucamy do misy robota kuchennego.
                                                                                                                                              • Szatkujemy na wysokich obrotach, aż składniki zaczną przypominać mech.
                                                                                                                                                • Ze śmietany i chrzanu przygotowujemy sos.
                                                                                                                                                  • Parmezan ścieramy.
                                                                                                                                                    • Starty ser rozsypujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                                                                                                      • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C, aż nabierze ciemnozłotego koloru.
                                                                                                                                                        • Steki posypujemy mielonym pieprzem, który wklepujemy w mięso.
                                                                                                                                                          • Na patelni ceramicznej rozgrzewamy niewielką ilość oleju ryżowego.
                                                                                                                                                            • Na rozgrzany olej rzucamy steki i przykrywamy.
                                                                                                                                                              • Steki smażymy na jednej stronie przez 4 minuty.
                                                                                                                                                                • Przerzucamy na drugą stronę i smażymy przez 3 minuty.
                                                                                                                                                                  • Usmażone mięso pozostawiamy, aby „odpoczęło”
                                                                                                                                                                    • Steki solimy niewielką ilością soli morskiej.
                                                                                                                                                                      • Mięso podajemy z jadalnym mchem, parmezanem i sosem śmietanowo-chrzanowym.
                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Piersi na mecie
                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Piersi na mecie

                                                                                                                                                                        UGOTOWANI_Piersi na mecie

                                                                                                                                                                        „Ugotowani”: Piersi na mecie

                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                        • Jedna duża pierś z kurczaka
                                                                                                                                                                          • 1 cebula
                                                                                                                                                                            • 3 łyżki oleju
                                                                                                                                                                              • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
                                                                                                                                                                                  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                                                                                                                                                                                    • 100 g sera żółtego
                                                                                                                                                                                      • 3 jajka
                                                                                                                                                                                        • Ziemniaki
                                                                                                                                                                                          • Mieszanka sałat

                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                            • Pierś i cebulę kroimy w kostkę.
                                                                                                                                                                                              • Ser ścieramy na tarce.
                                                                                                                                                                                                • Dodajemy resztę składników
                                                                                                                                                                                                  • Odstawiamy na 3 godziny w chłodne miejsce.
                                                                                                                                                                                                    • Z masy formujemy niewielkie kotleciki
                                                                                                                                                                                                      • Kotleciki smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
                                                                                                                                                                                                        • Smażymy na złoty kolor z obu stron.
                                                                                                                                                                                                          • Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami i mieszanką sałat.

                                                                                                                                                                                                            MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                            podziel się:

                                                                                                                                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                            TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                            TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                            SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                            SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                            PATI

                                                                                                                                                                                                            PATI

                                                                                                                                                                                                            KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                            KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                            DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                            DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                            DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                            DZIEŃ DOBRY TVN