POMYSŁY NA KARNAWAŁOWE DANIA

Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 2
Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 2

Na nadchodzący karnawał polecamy dania mięsne według przepisu Anny Starmach. Idealne na rodzinny obiad, lżejszy posiłek po sytych świętach i karnawałowe przyjęcie.

ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

PRZEPISY ANNY STARMACH Z BOŻONARODZENIOWYMI SKŁADNIKAMI

GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE

GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN

KUBA WESOŁOWSKI ŚWIĄTECZNIE

DOROTA POMYKAŁA O ŚWIĘTACH

Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3
Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3

Piersi z kaczki z jablkami_TVN Style 3

PIERSI KACZKI Z ZAPIEKANYMI JABŁKAMI

Składniki:

  • 2 małe piersi z kaczki
    • 4 jabłka
      • majeranek
        • 300 g ziemniaków
          • 2 łyżki octu jabłkowego Fine Food
            • 2 łyżki miodu
              • garść orzechów laskowych
                • sól
                  • pieprz

                    Przygotowanie:

                    Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut. Odcedzamy. Skórkę kaczki nacinamy w kilku miejscach, nacieramy majerankiem, solą i pieprzem, przysmażamy z dwóch stron na patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, naokoło układamy podgotowane ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika na około 10-15 minut na 190 stopni (dłużej jeśli mięso ma być bardziej wypieczone). W jabłkach wydrążamy środek i napełniamy je orzechami. Przekładamy je do foremek żaroodpornych, zalewamy miodem i octem jabłkowym. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut na 190 stopni. Upieczone piersi kaczki podajemy z ziemniaczkami i jabłkami.

                    POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z ZIEMNIACZKAMI

                    Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1
                    Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1

                    Poledwiczki wieprzowe z ziemniakami_TVN Style 1

                    Składniki:

                    • 1 polędwiczka wieprzowa
                      • 500 g ziemniaków
                        • 100 g pomidorków koktajlowych
                          • 1 łyżeczka tymianku suszonego
                            • 2 ząbki czosnku

                              Sos pieprzowy:

                              • pół szklanki białego wina
                                • 200 ml śmietanki kremówki
                                  • pół słoiczka zielonego pieprzu
                                    • gałązka rozmarynu
                                      • 1 mała cebula
                                        • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                          • pieprz
                                            • sól

                                              Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 10 minut. Następnie przekładamy do żaroodpornej formy, dodajemy przekrojone pomidorki, czosnek, tymianek, sól, pieprz, oliwę z oliwek i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 minut. Polędwiczkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki (3-4 w zależności od wielkości polędwiczki). Obsypujemy je świeżym tymiankiem, solą i pieprzem i w takiej postaci smażymy na patelni przez kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu dajemy im odpocząć przez chwilę. W tym czasie przygotowujemy sos: na patelni, na której smażone było mięso przysmażamy cebulę, wlewamy wino, dodajemy zielony pieprz i rozmaryn, a gdy alkohol częściowo odparuje dodajemy śmietankę, odrobinę soli i podgrzewamy aż sos zgęstnieje. Polędwiczki podajemy z sosem pieprzowym i pieczonymi ziemniakami.

                                              Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3
                                              Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3

                                              Salatka a la Cezar ze szpinakiem i kurczakiem_TVN Style 3

                                              SAŁATKA A LA CEZAR ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

                                              Składniki:

                                              • mała główka sałaty lodowej
                                                • 200 g szpinaku „baby”
                                                  • pierś z kurczaka
                                                    • 100 g boczku w plastrach
                                                      • 50 g twardego żółtego sera
                                                        • 3 kromki chleba
                                                          • oliwa czosnkowa
                                                            • sok z cytryny
                                                              • 100 ml jogurtu naturalnego
                                                                • łyżeczka musztardy
                                                                  • sól
                                                                    • pieprz świeży tymianek

                                                                      Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do miski, dodajemy posiekany tymianek, łyżkę soku z cytryny, sól, pieprz. Na patelnię wrzucamy pokrojonego kurczaka, smażymy przez około 5 minut, aż nabierze lekko złotawego koloru. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut, następnie ściągamy go z patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Chleb bez skórki kroimy w drobną kostkę, następnie podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy czosnkowej. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą z oliwek, dodajemy sól i pieprz. Do dużej miski wrzucamy pokrojoną sałatę i umyty szpinak. Dodajemy kurczaka, boczek, starty ser i grzanki, całość polewamy sosem jogurtowym.

                                                                      MATERIAŁY TVN STYLE

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      TOP MODEL

                                                                      TOP MODEL

                                                                      SZADŹ 3

                                                                      SZADŹ 3

                                                                      PATI

                                                                      PATI

                                                                      KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                      KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                      DETEKTYWI

                                                                      DETEKTYWI

                                                                      DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                      DZIEŃ DOBRY TVN