BOŻONARODZENIOWE PRZEPISY ANI STARMACH

PYSZNE 25
PYSZNE 25

Na wigilijnym stole z pewnością powinny pojawić się dania rybne. Anna Starmach ma nietypową propozycję na podanie świątecznego karpia oraz wyszukane sposoby na jedną z najzdrowszych ryb - łososia.

ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE

GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN

KUBA WESOŁOWSKI ŚWIĄTECZNIE

KARP Z IMBIREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I PUREE Z MARCHEWKI

KARP Z IMBIREM
KARP Z IMBIREM
Źródło: TVN STYLE

KARP Z IMBIREM

Składniki:

  • 4 filety z karpia
    • 300ml białego wina
      • 50 g orzechów laskowych Fine Food
        • 100 g orzechów włoskich
          • 3 łyżki miodu
            • łyżka masła
              • sok z cytryny
                • duża szczypta cynamonu
                  • 2 cm świeżego imbiru
                    • gałka muszkatołowa
                      • sól
                        • pieprz

                          Puree:

                          • 4 marchewki
                            • 1 łyżka masła
                              • świeża kolendra
                                • 1 łyżka miodu
                                  • ½ papryczki chili
                                    • imbir

                                      Przygotowanie:

                                      Karpia oprósz solą, pieprzem, dodaj odrobinę gałki, część imbiru i cynamon. Przysmaż go na maśle, przełóż do żaroodpornego naczynia i zalej winem. Wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. W międzyczasie orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, wrzuć na patelnię z roztopionym masłem, przysmaż, dodaj miód, cynamon i odrobinę soku z cytryny. Po upieczeniu ryby, wino z naczynia żaroodpornego odlej do orzechów.

                                      Na patelnię z rozgrzanym masłem wrzuć pozostałą część imbiru, po chwili dodaj pokrojoną marchewkę oraz miód. Po chwili dolej wody i poczekaj aż odparuje. Miękkie marchewki zblenduj w wysokim naczyniu.

                                      Gotową rybę podawaj z puree i sosem oraz z odrobiną kolendry.

                                      ŁOSOŚ MARYNOWANY

                                      ŁOSOŚ MARYNOWANY
                                      ŁOSOŚ MARYNOWANY
                                      Źródło: TVN STYLE

                                      ŁOSOŚ MARYNOWANY

                                      Składniki:

                                      • 300 g filetu z łososia
                                        • oliwa z oliwek
                                          • sok z cytryny
                                            • ocet balsamiczny
                                              • pieprz różowy
                                                • koperek
                                                  • chleb, grzanki, pumpernikiel - do podania

                                                    Przygotowanie:

                                                    Rybę pokrój w jak najcieńsze plastry. Przygotuj głębokie naczynie, na jego dno nalej odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny, wyłóż na to 2 plastry łososia, posyp koperkiem, pieprzem, polej octem, oliwa, sokiem, i tak aż skończy ci się łosoś. Zostaw do zamarynowania na 10 minut, podawaj z chlebem lub np. z zieloną sałatą.

                                                    TATAR Z ŁOSOSIA

                                                    TATAR Z ŁOSOSIA
                                                    TATAR Z ŁOSOSIA
                                                    Źródło: TVN STYLE

                                                    TATAR Z ŁOSOSIA

                                                    Składniki:

                                                    • 300 g łososia
                                                      • pęczek szczypiorku
                                                        • 2 łyżki kaparów
                                                          • ogórek kiszony
                                                            • cebula
                                                              • pieprz
                                                                • sól morska
                                                                  • 1 łyżka musztardy
                                                                    • oliwa z oliwek

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Łososia pokrój nożem, bardzo drobno. Dodaj posiekaną cebulę, szczypiorek, kaparki, ogórka. Wymieszaj z jedną łyżką musztardy, oliwą z oliwek. Dopraw do smaku.

                                                                      Smacznego!

                                                                      Na świątecznym stole nie może zabraknąć dań z grzybami. Anna Starmach proponuje 3 wyjątkowe sposoby na potrawy z tym składnikiem. Więcej pomysłów na smakowite dania w programie „Pyszne 25” na antenie ITVN w każdy poniedziałek o godzinie 15.25 (CET – Berlin, Paryż), 15.15 (CST – Chicago) i 16.15 (EST – Nowy Jork, Toronto).

                                                                      KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

                                                                      Składniki:

                                                                      • 200 g kaszy jęczmiennej Fine Food
                                                                        • 200 g podgrzybków
                                                                          • 100 g prawdziwków
                                                                            • 1 l bulionu
                                                                              • 100 ml białego wina
                                                                                • 1 cebula
                                                                                  • 1 ząbek czosnku
                                                                                    • 3 łyżki masła
                                                                                      • 50 g tartego twardego żółtego sera
                                                                                        • natka pietruszki
                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz

                                                                                              Sałatka:

                                                                                              • 1 ogórek
                                                                                                • garść rzodkiewek
                                                                                                  • 100 g selera naciowego
                                                                                                    • cebulka dymka
                                                                                                      • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                                                        • sok z cytryny
                                                                                                          • 1 ząbek czosnku

                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                            W głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie kaszę. Mieszamy i dolewamy wino, jeśli tylko zwykle używamy go w kuchni. Gdy wino odparuje, wlewamy chochlę bulionu. Następnie mieszamy i czekamy, aż kasza wchłonie płyn. Potem dolewamy kolejną porcję bulionu i czynność powtarzamy. Na osobnej patelni przysmażamy na maśle pokrojone prawdziwki i podgrzybki, gdy puszczą sok i zmiękną, kończymy smażenie, a sok z grzybów dolewamy do kaszy. Po około 20 minutach, gdy kasza będzie już miękka, dodajemy do niej grzyby, podgrzewamy jeszcze kilka minut, doprawiamy do smaku. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy masło, ser i pietruszkę. Podajemy od razu. Aby przygotować sałatkę, kroimy ogórka, rzodkiewki, cebulkę dymkę i seler naciowy w plasterki. Posiekany ząbek czosnku dodajemy do soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy z oliwą.

                                                                                                            KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
                                                                                                            KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
                                                                                                            Źródło: TVN STYLE

                                                                                                            KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

                                                                                                            KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
                                                                                                            KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI
                                                                                                            Źródło: TVN STYLE

                                                                                                            KASZA Z PODGRZYBKAMI I PRAWDZIWKAMI

                                                                                                            TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM

                                                                                                            Składniki:

                                                                                                            • 400 g makaronu tagiatelle
                                                                                                              • 200 g kurek całych Fine Food
                                                                                                                • 300 g piersi z kurczaka
                                                                                                                  • 250 ml śmietanki kremówki
                                                                                                                    • garść orzechów włoskich
                                                                                                                      • 1 cebula
                                                                                                                        • 1 ząbek czosnku
                                                                                                                          • sól
                                                                                                                            • pieprz
                                                                                                                              • łyżka posiekanego rozmarynu
                                                                                                                                • natka pietruszki
                                                                                                                                  • 50 g tartego twardego żółtego sera
                                                                                                                                    • 4 łyżki oliwy z oliwek

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie myjemy. Na patelni przysmażamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą, dodajemy kurki. Wszystko smażymy około 5 minut, aż kurki puszczą sok. W międzyczasie przysmażamy kurczaka na osobnej patelni i dodajemy do niego orzechy. Do podsmażonych kurek dolewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu. Po 5 minutach dodajemy podsmażonego kruczaka i gotujemy jeszcze przez kilka minut, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente, podajemy z sosem i dużą ilością pietruszki oraz z tartym serem.

                                                                                                                                      TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
                                                                                                                                      TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM
                                                                                                                                      Źródło: TVN STYLE

                                                                                                                                      TAGIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM

                                                                                                                                      KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      • 4 bułki kajzerki
                                                                                                                                        • 2 szalotki
                                                                                                                                          • 100 g szynki
                                                                                                                                            • 50 g boczku wędzonego
                                                                                                                                              • 100 g prawdziwków
                                                                                                                                                • 100 g oscypka
                                                                                                                                                  • 100 ml śmietanki kremówki
                                                                                                                                                    • 4 średniej wielkości boczniaki
                                                                                                                                                      • 2 łyżki mąki
                                                                                                                                                        • 2 łyżki bułki tartej
                                                                                                                                                          • 1 jajko
                                                                                                                                                            • 1 szklanka mleka
                                                                                                                                                              • sól
                                                                                                                                                                • pieprz

                                                                                                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                                                                                                  Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojoną szalotkę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone grzyby. Smażymy, aż grzyby zmiękną i puszczą sok, wtedy dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie gotujemy jeszcze parę minut. Od kajzerek odcinamy wierzch, ze spodów wyciągamy większość miąższu, na spód nakładamy pokrojoną szynkę, potem dodajemy grzyby. Całość posypujemy startym na tarce oscypkiem i wstawiamy na 10 minut do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Boczniaki zalewamy mlekiem, po 10 minutach odcedzamy, panierujemy jak kotlety w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony i gotowe. Smacznego!

                                                                                                                                                                  KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
                                                                                                                                                                  KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
                                                                                                                                                                  Źródło: TVN STYLE

                                                                                                                                                                  KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

                                                                                                                                                                  KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
                                                                                                                                                                  KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE
                                                                                                                                                                  Źródło: TVN STYLE

                                                                                                                                                                  KAJZERKI FASZEROWANE PRAWDZIWKAMI I BOCZNIAKI PANIEROWANE

                                                                                                                                                                  MATERIAŁY TVN STYLE

                                                                                                                                                                  ANNA STARMACH POLECA CIASTA I CIASTECZKA NA ŚWIĘTA

                                                                                                                                                                  GWIAZDY ITVN INSPIRUJĄ ŚWIATECZNIE

                                                                                                                                                                  GWIAZDKOWY WYWIAD Z DOROTĄ WELLMAN

                                                                                                                                                                  KUBA WESOŁOWSKI ŚWIĄTECZNIE

                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                  ZAPISANE W GWIAZDACH

                                                                                                                                                                  ZAPISANE W GWIAZDACH

                                                                                                                                                                  TOTALNE REMONTY SZELĄGOWSKIEJ

                                                                                                                                                                  TOTALNE REMONTY SZELĄGOWSKIEJ

                                                                                                                                                                  TOP MODEL

                                                                                                                                                                  TOP MODEL

                                                                                                                                                                  SZADŹ 3

                                                                                                                                                                  SZADŹ 3

                                                                                                                                                                  PATI

                                                                                                                                                                  PATI

                                                                                                                                                                  KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                  KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                  KOBIETA NA KRAŃCU ŚWIATA

                                                                                                                                                                  KOBIETA NA KRAŃCU ŚWIATA

                                                                                                                                                                  DETEKTYWI

                                                                                                                                                                  DETEKTYWI

                                                                                                                                                                  DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                  DZIEŃ DOBRY TVN