UGOTOWANI - PRZEPISY Z ODC. 2

UGOTOWANI_Smazone z mojej palety
UGOTOWANI_Smazone z mojej palety

UGOTOWANI – PRZPISY Z ODCINKA 2

Mieszkańcy Warszawy jak zwykle pokazali klasę przy stole. Efekty ich kulinarnych popisów prezentujemy poniżej i zachęcamy do testowania przepisów na dania główne, a na kolejny odcinek „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 24 września o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Smażone z mojej palety dla podniety

Składniki:

  • 4 plastry świeżego tuńczyka
    • Oliwa z oliwek
      • Sól gruboziarnista
        • Pieprz czarny
          • Rozmaryn

            Sposób przygotowania:

            • Oliwę mieszamy z 1/4 łyżeczki soli, odrobiną pieprzu i świeżymi listkami rozmarynu.
              • Marynatę odstawiamy, aby składniki połączyły się ze sobą.
                • Plastry tuńczyka wkładamy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę.
                  • Zamarynowanego tuńczyka układamy na rozgrzanym grillu
                    • Grillujemy przez około półtorej minuty z każdej strony.

                      Pieczone bataty

                      Składniki:

                      • 4 bataty
                        • 4 ząbki czosnku
                          • Rozmaryn
                            • Tymianek
                              • Słodka papryka
                                • 5 łyżek oliwy z oliwek
                                  • 2 łyżki soku z cytryny
                                    • Sól

                                      Sposób przygotowania:

                                      • Bataty obieramy ze skóry i kroimy w podłużne słupki o grubości około 1-1½ centymetra.
                                        • Pokrojone bataty obsypujemy solą i rozmarynem, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą.
                                          • Dokładnie mieszamy.
                                            • Przygotowane bataty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                                              • Pomiędzy słupkami batatów układamy lekko rozgniecione żabki czosnku.
                                                • Pataty pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-40 minut.

                                                  Sos majonezowy

                                                  Składniki:

                                                  • 3 łyżki majonezu
                                                    • 1 łyżka śmietany
                                                      • 1 łyżka soku z cytryny
                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                          • Sól
                                                            • Pieprz
                                                              • Papryka słodka
                                                                • Papryka ostra

                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

                                                                    Sałatka

                                                                    Składniki:

                                                                    • Rukola
                                                                      • Roszponka
                                                                        • 1 pomidor
                                                                          • Ocet balsamiczny
                                                                            • Oliwa z oliwek

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              • Składniki sałatki łączymy i mieszamy.
                                                                                • Sałatkę układamy na talerzu obok tuńczyka i frytek.
                                                                                  UGOTOWANI_Na fali
                                                                                  UGOTOWANI_Na fali

                                                                                  UGOTOWANI_Na fali

                                                                                  „Ugotowani”: Na fali

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 4 filety z łososia
                                                                                    • 1 pęczek szczawiu
                                                                                      • 1 pęczek pietruszki
                                                                                        • 1 szczypior
                                                                                          • 4 listki łodygi botwinki
                                                                                            • 500 g kaszy pęczak
                                                                                              • Gruby plaster wędzonego boczku
                                                                                                • 50 g sera mascarpone
                                                                                                  • 1 pomarańczowa papryka
                                                                                                    • 1 korzeń pietruszki
                                                                                                      • 1 opakowanie mieszanki kiełków
                                                                                                        • Pieprz cytrynowy
                                                                                                          • Sól himalajska
                                                                                                            • Cukier
                                                                                                              • Cytryna
                                                                                                                • Limonka
                                                                                                                  • Olej słonecznikowy

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    • Filety z łososia dokładnie myjemy.
                                                                                                                      • Osuszamy na ręczniku papierowym
                                                                                                                        • Filety posypujemy pieprzem cytrynowym i solą.
                                                                                                                          • Pęczak gotujemy na wywarze z wędzonego boczku.
                                                                                                                            • Do wywaru wsypujemy 2 szklanki kaszy na 5 szklanek wywaru
                                                                                                                              • Przykrywany i gotujemy około 15 minut na małym ogniu
                                                                                                                                • Do wywaru dodajemy starty korzeń pietruszki i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
                                                                                                                                  • Po 25 minutach gotowania kaszę odstawiamy na bok
                                                                                                                                    • Paprykę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę.
                                                                                                                                      • Szczaw, natkę pietruszki i ćwiartkę wyciśniętej cytryny blendujemy, aby powstał zielony sos.
                                                                                                                                        • Kaszę ponownie wstawiamy na ogień.
                                                                                                                                          • Dodajemy pokrojoną paprykę, ¾ pęczku szczypiorku, mascarpone, oraz garść kiełków.
                                                                                                                                            • Na małej patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy
                                                                                                                                              • Smażymy łososia na patelni tak, aby tłuszcz przykrył całe dno
                                                                                                                                                • Łososia smażymy z każdej strony przez 2-4 minut.
                                                                                                                                                  • Usmażonego łososia osuszamy na ręczniku papierowym.
                                                                                                                                                    • Na talerzu umieszczamy sos.
                                                                                                                                                      • Układamy rybę i kaszę.
                                                                                                                                                        • Talerz dekorujemy pokrojoną w kostkę papryką, liśćmi botwiny i skórką z cytryny.
                                                                                                                                                          UGOTOWANI_Akrebez na desce
                                                                                                                                                          UGOTOWANI_Akrebez na desce

                                                                                                                                                          UGOTOWANI_Akrebez na desce

                                                                                                                                                          „Ugotowani”: Akrebeż na desce

                                                                                                                                                          Składniki:

                                                                                                                                                          • 1kg żeberek

                                                                                                                                                            Sos

                                                                                                                                                            • 2 łyżki Jacka Danielsa
                                                                                                                                                              • 1 starty ząbek czosnku (starty)
                                                                                                                                                                • 1szklanka soku ananasowego
                                                                                                                                                                  • ½ szklanki wody
                                                                                                                                                                    • ¼ szklanki sosu teriyaki
                                                                                                                                                                      • 1 łyżka sosu sojowego
                                                                                                                                                                        • 3 łyżki soku z cytryny
                                                                                                                                                                          • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
                                                                                                                                                                            • 3 łyżki cebuli
                                                                                                                                                                              • 1 łyżka drobno startego ananasa
                                                                                                                                                                                • papryka wędzona

                                                                                                                                                                                  Puree z Fasoli

                                                                                                                                                                                  • 1 puszka białej fasoli
                                                                                                                                                                                    • 2 posiekane ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                      • Posiekana gałązka rozmarynu
                                                                                                                                                                                        • ½ szklanki wody
                                                                                                                                                                                          • Sól
                                                                                                                                                                                            • Pieprz
                                                                                                                                                                                              • 2 łyżki oliwy
                                                                                                                                                                                                • Masło
                                                                                                                                                                                                  • Chrzan
                                                                                                                                                                                                    • Mleko

                                                                                                                                                                                                      Kolba kukurydzy

                                                                                                                                                                                                      • 4 kolby kukurydzy
                                                                                                                                                                                                        • Masło
                                                                                                                                                                                                          • Sól grubo mielona

                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                            • Wszystkie składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                                              • Żeberka wkładamy do naczynia z sosem i pozostawiamy w lodówce na 12 godzin.
                                                                                                                                                                                                                • Żeberka w sosie wkładamy do rękawa do pieczenia.
                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy 2 łyżki wody
                                                                                                                                                                                                                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez dwie godziny.
                                                                                                                                                                                                                      • Na patelni rozgrzewamy oliwę
                                                                                                                                                                                                                        • Wrzucamy pokrojony czosnek.
                                                                                                                                                                                                                          • Dodajemy fasolę i gałązkę rozmarynu.
                                                                                                                                                                                                                            • Mieszamy i podsmażamy.
                                                                                                                                                                                                                              • Wyjmujemy rozmaryn.
                                                                                                                                                                                                                                • Fasolę blendujemy.
                                                                                                                                                                                                                                  • Dodajemy masło, odrobinę chrzanu i mleka
                                                                                                                                                                                                                                    • Ponownie blendujemy.
                                                                                                                                                                                                                                      • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                        • Kukurydzę wrzucamy do wrzącej wody.
                                                                                                                                                                                                                                          • Gotujemy około 10 minut.
                                                                                                                                                                                                                                            • Ugotowaną kukurydzę odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.
                                                                                                                                                                                                                                              • Chwilę dusimy.
                                                                                                                                                                                                                                                • Gotową kukurydzę posypujemy solą
                                                                                                                                                                                                                                                  UGOTOWANI_Buszujace w ryzu
                                                                                                                                                                                                                                                  UGOTOWANI_Buszujace w ryzu

                                                                                                                                                                                                                                                  UGOTOWANI_Buszujace w ryzu

                                                                                                                                                                                                                                                  „Ugotowani”: Buszujące w ryżu

                                                                                                                                                                                                                                                  Risotto

                                                                                                                                                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                  • 300 g ryżu Arborio
                                                                                                                                                                                                                                                    • ½ cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                      • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                                                                                                        • Pół szklanki białego wina
                                                                                                                                                                                                                                                          • 60 g suszonych grzybów
                                                                                                                                                                                                                                                            • 200 g świeżych grzybów
                                                                                                                                                                                                                                                              • 100 g pieczarek brunatnych
                                                                                                                                                                                                                                                                • Masło
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                        • Parmezan
                                                                                                                                                                                                                                                                          • Natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Liście laurowe
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Oliwa truflowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Ziele angielskie

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Suszone grzyby moczymy w 1 ¼ litra zimnej wodzie przez kilka godzin.
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Odcedzamy grzyby
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Do wywaru z grzybów dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oliwy i łyżkę oliwy truflowej.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wywar zagotowujemy na małym ogniu
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Cebulę i czosnek podsmażamy na maśle i oliwie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Do cebuli i czosnku dodajemy świeże grzyby i dusimy przez 2 minuty.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Dodajemy pokrojone pieczarki brunatne i dusić przez kilka minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Dodajemy ryż, namoczone grzyby i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Dolewamy wino i czekamy, aż odparuje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dodajemy 1 łyżkę wazową wywaru grzybowego.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Gotujemy na małym ogniu, dolewając po łyżce wywaru w momencie, kiedy płyn się zredukuje.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Klopsiki

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • 300 g zmielonej piersi z indyka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Czerstwa bułka
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • ½ cebuli
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • 1 jajko
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Oliwa z oliwek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Oliwa truflowa
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Natka pietruszki
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Tymianek
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Sól

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Czerstwą bułkę moczymy w wodzie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Do mięsa dodajemy przyprawy, jajko, odciśniętą z wody bułkę oraz cebulę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Klopsiki smażymy na maśle z oliwą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Risotto podajemy z klopsikami
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Dodajemy natkę pietruszki, kilka łyżek masła
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Doprawiamy oliwą truflową, pieprzem i solą.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              DZIEŃ DOBRY TVN