UGOTOWANI - PRZEPISY Z ODC. 1

UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM
UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 1

Jako pierwsi kulinarnego wyzwania podjęli się mieszkańcy Krakowa. Poniżej prezentujemy ich propozycje na dania główne, a na kolejny odcinek programu „Ugotowani” zapraszamy w czwartek 17 września o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CDT – Chicago) i 22.40 (EDT – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: Wąs Franciszka

Składniki:

Mięso

  • 1 ½ kg wołowiny bez kości (np. ligawa)
    • 2 cebule
      • 700 g marchewek
        • 2 pietruszki
          • ½ selera
            • 3 gałązki natki pietruszki
              • 1/3 pora (bez liści)
                • Liść kapusty
                  • Ziarna ziela angielskiego
                    • Pieprz
                      • Sól

                        Pieczone ziemniaki:

                        • 1 ½ kg ziemniaków
                          • Oliwa z oliwek
                            • Sól morska

                              Sos chrzanowy z migdałami

                              • 120 g masła
                                • 90 g mąki
                                  • 3 szklanki mleka
                                    • 1 ½ szklanki bulionu wołowego
                                      • 4 łyżki startego chrzanu
                                        • 60 g zmielonych migdałów
                                          • 1 łyżka startej cebuli
                                            • Sól
                                              • Pieprz

                                                Marchewka w śmietanie

                                                • ¾ szklanki śmietany
                                                  • 1 łyżka mąki
                                                    • Oliwa
                                                      • Sól
                                                        • Cukier

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          • Umyte mięso wkładamy do wrzątku i gotujemy.
                                                            • Po godzinie gotowania dodajemy obrane jarzyny, wsypujemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
                                                              • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy przez 12 minut.
                                                                • Podgotowane ziemniaki odcedzamy, zalewamy gorącą oliwą z oliwek i mieszamy.
                                                                  • Ziemniaki na blachę i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 200°C.
                                                                    • Zwiększamy temperaturę do 220°C i pieczemy przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
                                                                      • Do garnka wsypujemy łyżkę mąki, 90g masła i startą cebulę.
                                                                        • Dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając.
                                                                          • W małym garnku roztapiamy starty chrzan z pozostałym masłem.
                                                                            • Podlewamy bulionem i zagotowujemy.
                                                                              • Łączymy zasmażkę i rozpuszczony chrzan.
                                                                                • Dodajemy migdały i przyprawy.
                                                                                  • Pozostawiamy na małym ogniu cały czas mieszając.
                                                                                    • Marchewki ugotowane wcześniej z wołowiną wyjmujemy i kroimy.
                                                                                      • Oprószamy mąką i zalewamy śmietaną.
                                                                                        • Mieszamy.
                                                                                          • Dusimy przez kilka minut.
                                                                                            • Pod koniec duszenia doprawiamy solą i cukrem.
                                                                                              • Mięso pokrojone w plastry, przecięte w poprzek włókien, podajemy na sosie.
                                                                                                • Obok układamy marchewkę w śmietanie oraz pieczone ziemniaki.
                                                                                                  UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA
                                                                                                  UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA

                                                                                                  UGOTOWANI_NIE JESTEM ZE SLASKA

                                                                                                  „Ugotowani”: Nie jestem ze Śląska!

                                                                                                  Składniki:

                                                                                                  Rolada

                                                                                                  • 900g mięsa mielonego z indyka i kurczaka
                                                                                                    • ¼ łyżeczki soli
                                                                                                      • ¼ łyżeczki pieprzu
                                                                                                        • 140g szynki prosciutto
                                                                                                          • 140g szynki gotowanej
                                                                                                            • 140g sera żółtego w plastrach
                                                                                                              • 140g suszonych śliwek bez pestek
                                                                                                                • 140g boczku w plastrach

                                                                                                                  Sos

                                                                                                                  • 100g oliwy
                                                                                                                    • 200g cebuli
                                                                                                                      • 3 ząbki czosnku
                                                                                                                        • 1 łyżka oregano
                                                                                                                          • 1 łyżeczka pieprzu
                                                                                                                            • 50g musztardy delikatesowej
                                                                                                                              • 50g octu
                                                                                                                                • 100g wody
                                                                                                                                  • 300g ketchupu pikantnego
                                                                                                                                    • 30g cukru
                                                                                                                                      • 1 puszka coli

                                                                                                                                        Puree z marchewki

                                                                                                                                        • 650g ziemniaków
                                                                                                                                          • 350g marchewki
                                                                                                                                            • 200g mleka
                                                                                                                                              • ½ łyżeczki soli
                                                                                                                                                • 1 szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                  • 30g masła
                                                                                                                                                    • 6 listków świeżej mięty

                                                                                                                                                      Puree z buraka

                                                                                                                                                      • 650g ziemniaków
                                                                                                                                                        • 350g buraków
                                                                                                                                                          • 200g mleka
                                                                                                                                                            • ½ łyżeczki soli
                                                                                                                                                              • 1 szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                • 30g masła
                                                                                                                                                                  • 6 listków świeżej kolendry

                                                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                    • Zmielone mięso drobiowe doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                      • Na folii spożywczej układamy wzdłuż siebie plastry boczku tak, aby nachodziły na siebie.
                                                                                                                                                                        • Układamy warstwami zmielone mięso, szynkę prosciutto, szynkę gotowaną, ser i śliwkę.
                                                                                                                                                                          • Całość zawijamy ciasno w roladę i owijamy folią.
                                                                                                                                                                            • Gotujemy na parze przez około 40 minut.
                                                                                                                                                                              • Wszystkie składniki sosu blendujemy na jednolitą masę.
                                                                                                                                                                                • Sos gotujemy na małym ogniu przez około 20-30 minut.
                                                                                                                                                                                  • Do garnka wkładamy ugotowane wcześniej warzywa, mleko, sól, gałkę muszkatołową oraz drobno posiekane zioła.
                                                                                                                                                                                    • Gotujemy przez około 2-3 minuty.
                                                                                                                                                                                      • Dodajemy ugotowane ziemniaki i masło.
                                                                                                                                                                                        • Całość ugniatamy.
                                                                                                                                                                                          • Roladę kroimy w poprzek na plastry.
                                                                                                                                                                                            • Podajemy z sosem i kolorowym puree.
                                                                                                                                                                                              UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM
                                                                                                                                                                                              UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM

                                                                                                                                                                                              UGOTOWANI_MIOD MALINA NAD STAWEM

                                                                                                                                                                                              „Ugotowani”: Miód malina nad stawem

                                                                                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                                                                                              • 4 filety lub nogi z kaczki
                                                                                                                                                                                                • 100g wątróbki z kaczki
                                                                                                                                                                                                  • ½ szklanki kaszy gryczanej
                                                                                                                                                                                                    • 250 g świeżych malin
                                                                                                                                                                                                      • 1 jabłko
                                                                                                                                                                                                        • Świeży szpinak
                                                                                                                                                                                                          • Sała
                                                                                                                                                                                                            • 50ml miodu gryczanego
                                                                                                                                                                                                              • 50ml musztardy delikatesowej
                                                                                                                                                                                                                • 50g suszonej żurawiny
                                                                                                                                                                                                                  • Świeże liście rozmarynu
                                                                                                                                                                                                                    • Ocet balsamiczny
                                                                                                                                                                                                                      • Czerwone wino półwytrawne
                                                                                                                                                                                                                        • Słodka papryka
                                                                                                                                                                                                                          • Tymianek
                                                                                                                                                                                                                            • Pieprz biały
                                                                                                                                                                                                                              • Majeranek
                                                                                                                                                                                                                                • Gorczyca biała
                                                                                                                                                                                                                                  • Rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                    • Sól

                                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                      • Mięso kaczki płuczemy i nacieramy przyprawami oraz niewielką ilością miodu.
                                                                                                                                                                                                                                        • Przyprawione mięso układamy na gałązkach rozmarynu w naczyniu żaroodpornym
                                                                                                                                                                                                                                          • Kaczkę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
                                                                                                                                                                                                                                            • Mięso polewamy z wierzchu wytopionym tłuszczem.
                                                                                                                                                                                                                                              • Gotujemy kaszę.
                                                                                                                                                                                                                                                • Do ugotowanej jeszcze ciepłej kaszy dodajemy suszoną żurawinę.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Wątróbkę smażymy na wytopionym z kaczki tłuszczu.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Usmażoną wątróbkę mielimy na grubym sicie.
                                                                                                                                                                                                                                                      • Dodajemy do kaszy i wymieszać.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Kaszę z wątróbką doprawiamy majerankiem, pieprzem solą i gałką muszkatołową.
                                                                                                                                                                                                                                                          • Pozostały miód łączymy z taką samą ilością musztardy.
                                                                                                                                                                                                                                                            • Dodajemy kilka kropli octu balsamicznego i wina.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Na talerzu układamy liście szpinaku, sałatę i pokrojone w plastry jabłko.
                                                                                                                                                                                                                                                                • Układamy upieczone mięso i kaszę.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Kaszę polewamy tłuszczem wytopionym z mięsa.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Danie polewamy sosem z miodu i musztardy oraz dekorujemy malinami.
                                                                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU
                                                                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU

                                                                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_BABKA W GARNUSZKU

                                                                                                                                                                                                                                                                      „Ugotowani”: Babka w garnuszku

                                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                      • 3kg ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 5 cebul
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 400g boczku
                                                                                                                                                                                                                                                                            • Olej
                                                                                                                                                                                                                                                                              • Przyprawa uniwersalna
                                                                                                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki mąki
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • 500 ml mleka
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Pieprz

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Czyścimy ziemniaki.
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Kroimy 300g boczku i smażymy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Kroimy w kostkę 3 cebule i smażymy na patelnie.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Tarkujemy ziemniaki na tarce z drobnymi oczkami.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Delikatnie wyciskamy ziemniaki z nadmiaru wody.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Do ziemniaków dodajemy usmażony boczek z cebula i mieszamy.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Garnuszki smarujemy olejem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Do garnuszków wkładamy ziemniaki z boczkiem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 18°C0 przez 30 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Na patelnie smażymy 2 cebule pokrojone w drobna kostkę.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            • 100 g boczku kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Mleko mieszamy z mąką i dodajemy do boczku z cebulą.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Zagotowujemy cały czas mieszając.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Gotujemy 5 minut.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Sos podajemy w oddzielnym naczyniu obok garnuszków.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      DZIEŃ DOBRY TVN