PRZEPISY Z ODCINKA 9

UGOTOWANI_W krolestwie Diany
UGOTOWANI_W krolestwie Diany

UGOTOWANI – PRZEPISY Z ODCINKA 9

Mazury zachwyciły widzów nie tylko pięknymi widokami, ale również zdolnościami szefów domowych kuchni. Zachęcamy do testowania przepisów ich autorstwa, a na kolejny odcinek „Ugotowanych” zapraszamy w czwartek 12 listopada o godzinie 21.35 (CET – Berlin, Paryż), 21.40 (CST – Chicago) i 22.40 (EST – Nowy Jork, Toronto) do ITVN.

„Ugotowani”: W królestwie Diany

Składniki:

  • 1 mała polędwica z dzika
    • 3 młode prawdziwki
      • 1 kieliszek wytrawnego wina czerwonego
        • 5 ziaren pieprzu
          • 2 ziarna ziela angielskiego
            • 3 ziarna jałowca
              • 1 gałązka rozmarynu
                • Tymianek
                  • Oliwa

                    Sposób przygotowania:

                    • Polędwicę z dzika myjemy i oczyszczamy z błon.
                      • Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu.
                        • Polędwicę posypujemy przyprawiamy i zalewamy winem.
                          • Odstawiamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
                            • Przed smażeniem mięso wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
                              • Mięso kroimy w plastry o grubości jednego centymetra.
                                • Grzyby oczyszczamy i kroimy w plastry.
                                  • Na oddzielnych patelniach rozgrzewamy oliwę
                                    • Na jednej patelni smażymy mięso na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony.
                                      • Na drugiej patelni podsmażamy grzyby.
                                        • Podsmażone mięso przekładamy na patelnię, na której znajdują się grzyby.
                                          • Zdejmujemy patelnię z ognia.
                                            • Pozostawiamy na patelni przez 5 minut.

                                              Pęczotto z grzybami

                                              Składniki:

                                              • 10 g suszonych grzybów
                                                • 1 cebula
                                                  • Sól
                                                    • Pieprz
                                                      • 100 g pęczaku
                                                        • 100 g masła
                                                          • Ewentualnie bulion warzywny

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            • Grzyby moczymy w półtora litra wody.
                                                              • Namoczone grzyby gotujemy przez 15 minut.
                                                                • Ugotowane grzyby odsączamy i kroimy w kostkę.
                                                                  • Pozostawiamy wodę.
                                                                    • Cebulę siekamy i szklimy na patelni.
                                                                      • Do cebuli dodajemy grzyby.
                                                                        • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                          • Do grzybów z cebulą dosypujemy pęczak.
                                                                            • Dodajemy część wywaru z grzybów i mieszamy.
                                                                              • Czekamy, aż pęczak wchłonie wywar.
                                                                                • Stopniowo wlewamy kolejną porcję wywaru.
                                                                                  • Dodajemy masło i dusimy na małym ogniu.
                                                                                    • Mieszamy do czasu, aż kasza wchłonie płyn.
                                                                                      • Czynności powtarzamy do czasu, aż ziarna pęczaku zmiękną.
                                                                                        • Jeśli zabraknie wywaru z grzybów, uzupełniamy bulionem warzywnym.

                                                                                          Surówka z pora

                                                                                          Składniki:

                                                                                          • 1 por
                                                                                            • 1 łyżka gęstej śmietany
                                                                                              • 1 łyżka majonezu
                                                                                                • Sól
                                                                                                  • Pieprz

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    • Pora myjemy i siekamy
                                                                                                      • Dodajemy majonez i śmietanę.
                                                                                                        • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
                                                                                                          UGOTOWANI_Zlota rybka
                                                                                                          UGOTOWANI_Zlota rybka

                                                                                                          UGOTOWANI_Zlota rybka

                                                                                                          „Ugotowani”: Złota rybka

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 2 filety z sandacza
                                                                                                            • 1 marchew
                                                                                                              • 1 seler
                                                                                                                • 1 pietruszka
                                                                                                                  • 1 por
                                                                                                                    • Białe wino
                                                                                                                      • Szafran
                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                          • Biały pieprz
                                                                                                                            • Oliwa
                                                                                                                              • 1 serek mascarpone

                                                                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                                                                • Filety sandacza układamy w naczyniu do gotowania na parze.
                                                                                                                                  • Na dno naczynia wrzucamy pokrojone warzywa
                                                                                                                                    • Doprawiamy pieprzem.
                                                                                                                                      • Wlewamy wino i wodę w proporcji 50/50/
                                                                                                                                        • Rybę gotujemy na parze przez około 30 minut.
                                                                                                                                          • Na patelni rozgrzewamy przyprawy - sól, biały pieprz oraz szafran.
                                                                                                                                            • Dodajemy oliwę i czekamy na uwolnienie aromatów.
                                                                                                                                              • Dodajemy serek mascarpone i podlewamy odrobiną białego wina
                                                                                                                                                • Pod koniec dodajemy dodatkową porcję szafranu.
                                                                                                                                                  • Gotowaną rybę podajemy z powstałym sosem szafranowym.
                                                                                                                                                    UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia
                                                                                                                                                    UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia

                                                                                                                                                    UGOTOWANI_Co sie kryje pod powierzchnia

                                                                                                                                                    „Ugotowani”: Co się kryje pod powierzchnią

                                                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                                                    • 1 kg świeżego lub mrożonego sandacza
                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                        • Pieprz świeżo zmielony
                                                                                                                                                          • Bazylia
                                                                                                                                                            • Ziemniaki

                                                                                                                                                              Ciasto

                                                                                                                                                              • 1 szklanka jasnego piwa 5%
                                                                                                                                                                • ½ szklanki wody
                                                                                                                                                                  • Mąka
                                                                                                                                                                    • Jajko
                                                                                                                                                                      • Sól
                                                                                                                                                                        • Cukier
                                                                                                                                                                          • Proszek do pieczenia
                                                                                                                                                                            • Bułka tarta

                                                                                                                                                                              Sałatka z cytrusów

                                                                                                                                                                              • Cytryny
                                                                                                                                                                                • Grejpfruty
                                                                                                                                                                                  • Pomarańcze
                                                                                                                                                                                    • Natka pietruszki
                                                                                                                                                                                      • Granat
                                                                                                                                                                                        • Sos balsamiczny

                                                                                                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                          • Dzwonki sandacza nacieramy solą, pieprzem i posypujemy bazylią.
                                                                                                                                                                                            • Przygotowaną rygę wkładamy do półmiska i odstawiamy do lodówki.
                                                                                                                                                                                              • Do miski wlewamy piwo oraz wodę
                                                                                                                                                                                                • Dosypujemy mąkę, cały czas mieszając.
                                                                                                                                                                                                  • Masa musi być odrobinę gęstsza, niż ta stosowana do smażenia naleśników.
                                                                                                                                                                                                    • Dodajemy szczyptę proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                                      • Doprawiamy solą i cukrem.
                                                                                                                                                                                                        • Dokładnie mieszamy.
                                                                                                                                                                                                          • Schłodzoną rybę maczamy w cieście i panierce z bułki tartej.
                                                                                                                                                                                                            • Smażymy na głębokim, dobrze rozgrzanym, oleju.
                                                                                                                                                                                                              • Rybę obsmażamy z obu stron na złocisty kolor.
                                                                                                                                                                                                                • Usmażoną rybę wykładamy na ręczniki papierowe i osuszamy.
                                                                                                                                                                                                                  • Składniki sałatki kroimy w drobną kostkę i polewamy octem balsamicznym.
                                                                                                                                                                                                                    • Rybę podajemy na talerzu z gotowanymi ziemniakami i owocową sałatką.
                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_Na dobrym torze
                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_Na dobrym torze

                                                                                                                                                                                                                      UGOTOWANI_Na dobrym torze

                                                                                                                                                                                                                      „Ugotowani”: Na dobrym torze

                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                      • 4 filety sandacza
                                                                                                                                                                                                                        • Sól
                                                                                                                                                                                                                          • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                            • 3 cytryny
                                                                                                                                                                                                                              • 2 gałązki kopru
                                                                                                                                                                                                                                • Mąką pszenna
                                                                                                                                                                                                                                  • Olej
                                                                                                                                                                                                                                    • Masło
                                                                                                                                                                                                                                      • Wytrawne białe wino
                                                                                                                                                                                                                                        • Rozmaryn
                                                                                                                                                                                                                                          • Mieszanka sałat.

                                                                                                                                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                            • Filety sandacza kroimy na kawałki.
                                                                                                                                                                                                                                              • Kawałki ryby umieszczamy w naczyniu.
                                                                                                                                                                                                                                                • Dodajemy sól, pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny.
                                                                                                                                                                                                                                                  • Układamy gałązkę kopru.
                                                                                                                                                                                                                                                    • Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki.
                                                                                                                                                                                                                                                      • Przed smażeniem kawałki ryby obtaczamy w mące.
                                                                                                                                                                                                                                                        • Rybę smażymy na rozgrzanym oleju.
                                                                                                                                                                                                                                                          • Na osobnej patelni rozpuszczamy masło.
                                                                                                                                                                                                                                                            • Dodajemy niewielką ilość białego wina.
                                                                                                                                                                                                                                                              • Układamy podsmażone kawałki ryby.
                                                                                                                                                                                                                                                                • Dodajemy sok z cytryny i posypujemy rozmarynem.
                                                                                                                                                                                                                                                                  • Podlewamy sosem z pierwszej patelni.
                                                                                                                                                                                                                                                                    • Danie podajemy z plackami z cukinii oraz mieszanką sałat i ćwiartkami cytryny.

                                                                                                                                                                                                                                                                      Cukinia

                                                                                                                                                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                                                                                                                                                      • 0,3 kg cukinii
                                                                                                                                                                                                                                                                        • 0,3 kg ziemniaków
                                                                                                                                                                                                                                                                          • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                                                                                                                                                                                                                                            • 8 łyżek mąki tortowej
                                                                                                                                                                                                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                                                                                                • Sól
                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Pieprz
                                                                                                                                                                                                                                                                                    • Olej

                                                                                                                                                                                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                                                                                                                                                      • Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
                                                                                                                                                                                                                                                                                        • Ziemniaki obieramy i ścieramy drobno.
                                                                                                                                                                                                                                                                                          • Mieszamy cukinię z ziemniakami
                                                                                                                                                                                                                                                                                            • Odlewamy powstały w trakcie mieszania sok.
                                                                                                                                                                                                                                                                                              • Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                • Formujemy niewielkie placki i obtaczamy w mieszance mąki i jajek.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                  • Placki smażymy na oleju

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    MATERIAŁY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    TOP MODEL

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    SZADŹ 3

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    PATI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    KUCHENNE REWOLUCJE

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    DETEKTYWI

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    DZIEŃ DOBRY TVN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                    DZIEŃ DOBRY TVN